7.8 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDaraban: România poate deveni un hub important la Marea Neagră pentru produsele...

Daraban: România poate deveni un hub important la Marea Neagră pentru produsele agricole

România are şansa de a deveni un hub important la Marea Neagră pentru produsele agricole, dacă ţinem cont de faptul că, în momentul de faţă, Portul Constanţa a preluat activitatea cargo a unor porturi ucrainene care şi-au încetat activitatea din cauza războiului, a declarat, la un forum de specialitate organizat în marja Indagra 2023, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

„CCIR şi Ambasada SUA în România dezvoltă de mai mult timp proiecte comune în diferite sectoare economice, întâlnirea de azi, în marja Indagra, cel mai mare târg agricol din Sud-estul Europei, fiind deja una de tradiţie, reunind reprezentanţii companiilor specializate în irigaţii. Referitor la acest subiect, dacă ne uităm la harta hidrografică a României, nu ar trebui să avem voie să pronunţăm vreodată cuvântul secetă, dat fiind potenţialul imens al ţării noastre de a asigura în permanenţă cele mai bune condiţii pentru agricultură.

În acelaşi timp însă, trebuie să implementăm cea mai nouă tehnologie din domeniu pentru a profita cât mai mult de resursele noastre naturale. România are şansa de a deveni un hub important la Marea Neagră pentru produsele agricole, dacă ţinem cont de faptul că, în momentul de faţă, Portul Constanţa a preluat activitatea cargo a celor şase-şapte porturi ucrainene care şi-au încetat activitatea din cauza războiului. În opinia noastră, dacă războiul din Ucraina s-ar termina azi, România poate rămâne un jucător important în regiunea Marea Neagră timp de încă cinci ani”, a spus Daraban.

La rândul său, ataşatul comercial al Ambasadei SUA în România, Eli Corso Phinney, a afirmat că statele din zona Mării Negre trebuie să fie capabile să facă faţă mai multor categorii de riscuri, de la inundaţii şi cutremure până la deşertificarea terenurilor şi conflictele militare.

„Responsabilitatea Ambasadei SUA în România este de a promova companiile americane care doresc să investească aici. Mă bucură foarte mult faptul că şi anul acesta, în cadrul acestui forum şi, implicit, a târgului Indagra, participă companii importante americane, furnizoare de tehnologii de top în domeniul agricol. Este foarte important pentru statele din regiunea Mării Negre să implementeze programele din domeniul schimbărilor climatice dezvoltate de către SUA şi UE şi să implementeze soluţii de producere de energie verde pentru a alimenta infrastructurile inteligente de irigare, cu scopul de a creşte randamentul culturilor. Securitatea agroalimentară înseamnă, de fapt, securitate naţională, iar statele din zona Mării Negre trebuie să fie capabile să facă faţă riscurilor de inundaţii, cutremure, boli, eroziune a solului, deşertificare a terenurilor şi conflicte militare”, a menţionat oficialul american.

Prezent la evenimentul de la Indagra 2023, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a subliniat faptul că, în România, există peste un milion de hectare care beneficiază de sisteme de irigaţii.

„Risipa alimentară reprezintă o temă majoră de discuţie în cadrul Comisiei Europene, în momentul de faţă existând în lucru acte normative care să reducă această risipă până în anul 2030. În ceea ce priveşte problema irigaţiilor în România, la ora actuală există 1,1 milioane de hectare pe care am reuşit să le redăm agriculturii, ţinta fiind de 2,2 milioane de hectare. Prin programele pe care le-am dezvoltat în acest domeniu, am reuşit să oferim apă gratuită pentru fermieri şi în acelaşi timp, prin proiectele pentru infrastructura secundară sunt alocaţi 400 de milioane de euro pentru asociaţiile specializate în irigaţii”, a precizat Barbu.

CCIR şi Ambasada Statelor Unite ale Americii în România au organizat, joi, „Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei şi Alimentelor în România, Moldova şi Ucraina”, în cadrul Târgului Indagra 2023.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ovidiu Bucătaru: Agricultura oferă o șansă spre reindustrializarea României

Agricultura românească se află la un punct de cotitură,...
‹ adv ›

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr va crește cu peste 13% – estimare USDA

Producția de sfeclă de zahăr a României ar putea crește în anul de marketing 2024/2025 cu 13%, compensând producțiile...

Târgul de Florii – Eveniment de promovare a produselor autohtone din zona montană

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Cooperativa Caprirom Sud-Muntenia în parteneriat cu Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM)...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole