2023 este primul an în care toţi fermierii care au depus cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pe schemele de plată vor fi verificaţi, a anunţat, joi, la Indagra, directorul general al APIA, Cornel Constantin Turcescu.
Şeful APIA a subliniat că 2023 este un an de început, pentru că sunt provocări noi în ceea ce priveşte schemele de plată gestionate de instituţie, dar şi modificări majore în ceea ce priveşte verificarea şi asigurarea plăţilor.
Potrivit sursei citate, noile scheme de plată din Planul Strategic PAC 2023-2027 nu au suferit modificări foarte mari faţă de vechile scheme, însă toate au fost construite în jurul schemei pe suprafaţă, pentru că niciuna dintre ele nu nu este posibilă fără o suprafaţă eligibilă determinată.
Acesta a transmis fermierilor că din punct de vedere tehnic şi al legiferărilor, APIA este pregătită pentru a implementa noile scheme dar şi pentru efectuarea plăţilor către fermieri.
Nu în ultimul rând, directorul general al APIA a precizat că începând de anul acesta declaraţia fermierului se va afla într-o marjă de eroare foarte mică, ceea ce va aduce o siguranţă că banii ajung într-un mod corect la fermieri şi cu cât mai puţine corecţii financiare din partea Comisiei Europene.
Planul Strategic PAC 2023-2027 include 89 de intervenţii prin care fermierii pot accesa fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi are un buget de 15,8 miliarde de euro. Din totalul intervenţiilor, 62 vor fi implementate de APIA, ceea ce înseamnă mai mult de 12 miliarde de euro.
Pilonul I (Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA) are pe plăţi directe un buget de 9,78 miliarde euro, iar pe intervenţii sectoriale – 151 milioane euro, în timp ce Pilonul II (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR + Buget Naţional – BN ) – 5,87 miliarde euro, din care bugetul pentru intervenţiile de mediu şi climă şi bunăstarea animalelor este de 2,45 miliarde euro.
APIA este de 15 ani lider al absorbţiei fondurilor europene în domeniul agriculturii, gestionând multiple forme de sprijin, finanţate din FEGA, FEADR şi BN, valoarea totală a fondurilor absorbite depăşind 39 miliarde de euro, în timp ce rata rată medie anuală a absorbţiei a ajuns la 96%.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) amintește fermierilor care au solicitat Sprijinul Complementar pentru Venit pentru Tinerii...