16 C
București
marți, 2 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Rezerva de umiditate în sol, starea culturilor

AgroMeteo: Rezerva de umiditate în sol, starea culturilor

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis, prognoza agrometeorologică pentru perioada de 19 – 25 octombrie 2023.

În acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, pe aproape întreg teritoriul agricol, chiar deosebit de caldă în sudul și estul țării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8…25°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va situa între 12…32°C, la scara întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului va oscila între 4…19°C în aproape toate regiunile agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsă între 11…24°C în majoritatea regiunilor, în general favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetaţie ale culturilor de toamnă înfiinţate până la această dată.

Se prognozează ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoțite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a țării. Local, la începutul perioadei, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de umiditate a solului

Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crișanei și a Banatului, local nordul, nord-vestul, vestul, estul și centrul Moldovei, izolat nord-vestul Munteniei și nordul Olteniei.

Conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Muntenia și Oltenia, estul, local centrul și sudul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului și vestul Crișanei.

Starea de vegetație a culturilor agricole

În condiţiile menţionate, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) aflate în primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire şi înfrunzire) se vor desfăşura în general normal, îndeosebi în zonele de câmpie şi în ritmuri uşor mai lente în depresiuni, precum şi pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică din estul, sudul şi sud-estul ţării.

La speciile prăşitoare şi pomi-viticole, fazele de coacere şi maturare vor decurge în condiţii relativ bune.

Orzul şi grâul de toamnă semănat până în prezent vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie, germinare-răsărire (20-100%), precum şi apariţia primelor frunze (10-25%), îndeosebi în zonele vestice şi sudice.

Totodată, se vor continua lucrările de semănat în aproape toate regiunile agricole.
Cultura de rapiţă se va afla la germinare (70-100%) şi răsărire (30-100%), mai avansate fiind culturile din jumătatea de sud a teritoriului agricol, unde se va semnala înfrunzirea (4-6 frunze).

La hibrizii tardivi de porumb din jumătatea de nord a ţării se vor finaliza lucrările de recoltare pe ultimele suprafeţe agricole. Sfecla de zahăr din zonele vestice, centrale şi nordice va parcurge maturitatea tehnologică, continuându-se recoltarea.

La speciile pomi-viticole se vor înregistra maturarea lemnului şi îngălbenirea/căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive. Lucrările agricole în câmp vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Maramureş: Culturile cerealiere şi pomicole, evoluţie optimă generată de condiţiile agrometeo

Starea culturilor cerealiere şi pomicole din judeţul Maramureş este optimă, deşi stratul de zăpadă din această iarnă a fost...

AgroMeteo: Secetă pedologică în zone agricole din patru regiuni ale țării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis pentru perioada 20 - 26 martie 2024 că în această perioadă se...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole