14.6 C
București
marți, 14 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR a publicat condiţiile accesării fondurilor prin Investalim

AFIR a publicat condiţiile accesării fondurilor prin Investalim

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat condiţiile accesării fondurilor disponibile pentru procesatori privind finanţarea acordată prin Programul naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare Investalim, cererile de aprobare pentru finanţare putând fi depuse de potenţialii beneficiari începând din 27 octombrie 2023, ora 08:30.

Potrivit AFIR, Ghidul solicitantului şi anexele aferente acestuia se regăsesc pe pagina oficială a agenţiei, afir.ro, în pagina dedicată schemei de ajutor de stat. În baza acestor documente, potenţialii beneficiari pot demara pregătirea documentaţiei necesare accesării de solicitanţi a fondurilor Investalim.

Cererile de aprobare pentru finanţare vor putea fi depuse de potenţialii beneficiari începând cu data de 27 octombrie 2023, ora 08:30.

Programul naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare Investalim se implementează în perioada 2023 – 2026 prin Schema de ajutor de stat Investalim, care dispune de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat. Alocarea anuală pentru finanţarea proiectelor de investiţii este de aproximativ 147,5 milioane euro.

„Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi întreprinderile nou-înfiinţate sau întreprinderile în activitate, atât IMM, cât şi întreprinderi mari, înfiinţate conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori cuprinse între 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim total de 57.750.000 de euro, a declarat agenția.

Activităţile eligibile pentru care se acordă finanţare prin intermediul schemei de ajutor de stat Investalim sunt: prelucrarea şi conservarea cărnii, fabricarea produselor din carne, prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor, prelucrarea şi conservarea cartofilor, fabricarea sucurilor de fructe şi legume, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie, precum şi fabricarea zahărului.

Procesarea produselor agroalimentare va fi susţinută financiar şi prin intervenţia DR 22 – Investiţii în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole, din cadrul Planului Strategic pentru PAC 2023 – 2027, unde alocarea financiară este de 210.300.000 euro.

Valoarea maximă a unui proiect de investiţii poate ajunge la 10.000.000 euro pentru înfiinţarea de unităţi de procesare legume-fructe şi pentru industria de morărit, ulei şi nutreţuri combinate, la 7.000.000 euro pentru înfiinţarea unităţilor de procesare, iar pentru modernizare se acordă până la 3.000.000 euro/proiect. Intensitatea sprijinului nerambursabil pentru această intervenţie este de 65%.

  • Citește despre ->
  • AFIR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plăţi de peste 80 milioane euro realizate de APIA şi AFIR în ultimele trei zile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi...
‹ adv ›

AFIR a făcut plăţi de 119 mln euro în perioada 22-30 aprilie 2024

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a făcut plăţi de 119 milioane euro (594,66 milioane de lei) în perioada...

AFIR prelungește sesiunea de depunere a proiectelor de investiții în pomicultură

AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea cu o lună a sesiunii de primire a cererilor de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole