17.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleZelenski anunță o nouă rută de transport de cereale prin Republica Moldova...

Zelenski anunță o nouă rută de transport de cereale prin Republica Moldova către România

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat în cadrul vizitei sale la Palatul Cotroceni că în curând urmează să fie deschis un coridor de cereale din Ucraina, prin Republica Moldova, către România. Ce presupune aceasta? Volume tot mai mari care tranzitează țara noastră și o presiune enormă asupra fermierilor români, aflați oricum într-o situație critică, scrie puterea.ro.

„Lucrăm cu mai mulți parteneri pentru a întări sistemele antiaeriene din regiunea Odesa. Am convenit unii pași comuni care să ne permită apărarea acestor porturi. Altă direcție strategică este cooperarea în triunghiul Ucraina – Republica Moldova-România. În curând va începe funcționarea unui coridor pentru cereale din Ucraina prin Republica Moldova”, a declarat Zelenski.

Acesta este încrezător că demersul Ucrainei va fi susținut de UE și că vor fi direcționate sume importante pentru investiții, în regiune, cu beneficii pentru toate părțile implicate.

De la începutul războiului și până acum, peste 27 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin România, ceea ce înseamnă aproximativ 60% din exporturile totale ale Ucrainei. De altfel, țara noastră reprezintă principala poartă de ieșire pentru mărfurile livrate de Kiev la extern.

Volumele care vor tranzita România urmează să se majoreze până la 4 milioane de tone pe lună, au anunțat autoritățile române, ceea ce a stârnit nemulțumire în rândul fermierilor români, în condițiile în care prețurile au scăzut foarte mult, iar marfa românească nu se vinde.

Agricultorii autohtoni susțin că în loc să tranziteze țara, cerealele ucrainene au ajuns la procesare, încălcându-se acordurile convenite.

În condițiile în care Rusia a denunțat acordul privind transportul cerealelor prin Marea Neagră, iar relațiile cu alte trei state din regiune (Polonia, Ungaria și Slovacia) sunt destul de tensionate, importanța porturilor de la Dunăre a crescut foarte de mult.

De asemenea, se încearcă deschiderea de noi rute de tranzitare a mărfurilor, cum este coridorul prin Republica Moldova, care va fi funcțional cât de curând, după câte se pare. Între timp, fermierii români se pregătesc de proteste și încă chiar la Bruxelles.  

Președintele Ucrainei s-a aflat, marți, în prima sa vizită oficială în România, unde a avut convorbiri cu președintele Klaus Iohannis, precum și cu premierul Marcel Ciolacu.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole