22.7 C
București
miercuri, 2 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleOPEC estimează că emisiile de CO2 în sectorul energetic vor creşte cu...

OPEC estimează că emisiile de CO2 în sectorul energetic vor creşte cu 4% până în 2035

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) estimează că emisiile de CO2 generate de sectorul energetic la nivel mondial vor continua să crească până în 2035, când vor atinge un vârf de 35,7 miliarde tone, cu 4,08% mai mult decât în prezent, după care vor începe să scadă treptat, relatează agenţia EFE.

Aceste calcule, prezentate luni la Riad de către OPEC, se bazează pe un scenariu în care combustibilii fosili vor continua să reprezinte principala sursă de energie la nivel global cel puţin până în 2045.

‹ adv ›

În raportul anual „Perspectivele pieţei petroliere mondiale 2023” (WOO 2023), experţii organizaţiei preconizează o creştere susţinută a consumului de petrol şi gaze până aproape de mijlocul secolului, deşi, de asemenea, prevăd o majorare a surselor de energie regenerabilă, în aceeaşi perioadă.

„În termeni absoluţi, emisiile de dioxid de carbon relaţionate cu energia au atins aproximativ 34,3 miliarde tone în 2022 şi se estimează că vor ajunge la un vârf de 35,7 miliarde tone în 2023”, semnalează raportul.

„Ulterior, se preconizează că vor scădea lent”, astfel încât în 2045 vor totaliza 34 miliarde tone, adaugă sursa citată.

Prespectiva implică, în total, o reducere clară dacă se face o comparaţie cu evoluţia din ultimii 20 de ani, însă OPEC admite că nu este suficientă pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice, al cărui scop este limitarea la 1,5 grade a încălzirii Planetei.

„Este nevoie de mai multe eforturi pentru a accelera scăderea până la niveluri în concordanţă cu obiectivele Acordului de la Paris”, recunoaşte organizaţia în raport.

În special în India şi alte ţări asiatice, precum şi în naţiunile africane şi în „o serie de mari economii în curs de dezvoltare din America Latină”, emisiile de CO2 vor fi impulsionate de creşterea populaţiei, dezvoltarea economică şi eforturile pentru îmbunătăţirea nivelului de acces la energie şi eradicarea sărăciei energetice, subliniază documentul.

În schimb, se estimează că principalele ţări industrializate şi China vor reuşi să îşi reducă emisiile datorită dezvoltării şi introducerii de tehnologii de capturare a carbonului şi de surse de energie alternative, inclusiv cea nucleară şi hidrogenul. 

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Usturoiul românesc Danubius: noul soi gigant care cucerește fermierii

Un nou soi de usturoi românesc stârnește entuziasm în...
‹ adv ›

Comisia Europeană va lansa o strategie portuară și o strategie maritimă industrială a UE

Comisia Europeană a început pregătirile pentru o strategie portuară și pentru o strategie maritimă industrială a UE și invită...

Controale ANSVSA: sancţiuni de 5,4 milioane lei şi zeci de unităţi suspendate

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a aplicat amenzi în valoare totală de 5,407 milioane de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole