Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat transmiterea în avizare interministerială a proiectului de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore, în actuala variantă a proiectului Guvernul urmând să aprobe, cel târziu la finalul lunii iunie 2025, perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate, informează ministerul de resort printr-un comunicat.
Potrivit sursei citate, în perioada 17 iulie – 1 septembrie 2023, proiectul de lege a fost supus consultării publice, iar pe data de 28 august 2023 a fost organizată o dezbatere publică. Punctele de vedere şi observaţiile transmise Ministerului Energiei de către instituţii publice, mediul privat şi societatea civilă au fost luate în calcul pentru elaborarea formei consolidate.
În actuala variantă a proiectului de lege, cel târziu la finalul lunii iunie 2025, Guvernul va aproba prin hotărâre perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate, ţinând cont de restricţiile impuse de protejarea mediului înconjurător, pe baza unui studiu care va fi demarat de Ministerul Energiei.
De asemenea, în acelaşi termen, Guvernul va aproba prin hotărâre aspectele procedurale privind concesiunea perimetrelor eoliene offshore, cuantumul redevenţelor şi schema de ajutor de stat prin care vor fi sprijinite investiţiile în energia eoliană offshore.
Astfel, potrivit sursei citate, cu respectarea acestui ritm, la finalul anului 2025 se vor finaliza contractele de concesiune cu investitorii interesaţi. Concesiunea perimetrelor eoliene offshore va fi realizată de către Ministerul Energiei, printr-o procedură de atribuire competitivă, conform prevederilor Codului administrativ.
Obiectivul Strategiei Offshore a Comisiei Europene este de a avea o capacitate instalată de cel puţin 60 GW de energie eoliană offshore până în 2030 şi 300 GW până în 2050.