17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleExporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 27,8% în sezonul 2023/24

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 27,8% în sezonul 2023/24

Ucraina a exportat o cantitate de 6,92 milioane de tone de cereale de la începutul sezonului 2023/24 şi până în prezent, cu 27,8% mai puţin comparativ cu cele 9,63 milioane de tone exportate în perioada similară a sezonului anterior, arată datele publicate vineri de Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters.

Conform acestor date, în primele cinci zile ale lunii octombrie 2023, au fost exportate 249.000 tone de cereale, comparativ cu cele 932.000 de tone de cereale exportate de Ucraina în perioada 1-6 octombrie 2022. Ministerul ucrainean al Agriculturii nu a oferit explicaţii pentru această scădere.

Asociaţiile de fermieri şi de comercianţi de cereale susţin că blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră precum şi atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre sunt principalele motive pentru scăderea în ritm anual a exporturilor de cereale.

Pe categorii de produse, de la 1 iulie 2023, când a început sezonul 2023/24, şi până în prezent, Ucraina a exportat 3,5 milioane tone de grâu, 2,8 milioane tone de porumb şi 635.000 de tone de orz.

În mod tradiţional, Ucraina exporta cea mai mare parte a cerealelor sale via porturile de la Marea Neagră. Însă un acord internaţional, intermediat de ONU şi Turcia care permitea astfel de exporturi, s-a prăbuşit în luna iulie odată cu retragerea Rusiei, care a acuzat că propriile sale solicitări referitoare la ridicarea sancţiunilor care vizau exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte nu au fost îndeplinite.

După retragerea Rusiei din acordul internaţional, Ucraina a anunţat crearea propriei sale rute pentru transportul de produse agricole prin Marea Neagră. În ultimele săptămâni, un număr de 12 nave au utilizat noua rută însă este vorba de un număr mic de nave comparativ cu cele care au folosit coridorul pus la punct în cadrul acordului internaţional convenit cu sprijinul ONU şi Turciei.

Ucraina poate exporta cantităţi limitate de cereale şi via micile sale porturi de la Dunăre precum şi via graniţele terestre cu Uniunea Europeană.

Potrivit unor estimări anterioare, Ucraina ar urma să recolteze în 2023 o cantitate de 79 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase, iar surplusurile totale exportabile în sezonul 2023/24 ar urma să se ridice la aproximativ 50 de milioane de tone.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole