2.5 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR a efectuat plăţi în valoare de 20,1 miliarde de euro

AFIR a efectuat plăţi în valoare de 20,1 miliarde de euro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a realizat plăţi de 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pentru finanţarea proiectelor de investiţii, precum şi pentru plăţile compensatorii aferente măsurilor de mediu şi climă, susţin reprezentanţii agenţiei, cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la înfiinţare.

Prin cele trei programe de finanţare (SAPARD, PNDR 2023, PNDR 2020), Agenţia a încheiat 181.890 de contracte de finanţare cu fermierii, antreprenorii şi autorităţile publice din mediul rural, pentru dezvoltarea de investiţii cu o valoare totală care depăşeşte 14,3 miliarde de euro.

„Valoarea plăţilor efectuate de AFIR se ridică la 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru finanţarea proiectelor de investiţii, precum şi pentru plăţile compensatorii aferente măsurilor de mediu şi climă. Realizările AFIR, susţinute de cifre şi date concrete, nu ar fi fost posibile fără o permanentă preocupare de simplificare procedurală, de a muta efortul administrativ de la beneficiar la instituţie, prin crearea unui cadru eficient (mecanisme, fluxuri şi sisteme on-line cu cel mai bun raport cost-eficienţă şi timp-performanţă) pentru primirea şi evaluarea cererilor de finanţare a investiţiilor cu fonduri nerambursabile acordate României de către Uniunea Europeană”, precizează agenția.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale împlineşte 23 de ani de la înfiinţare, pe parcursul cărora a gestionat fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltarea mediului rural în România.

‹ adv ›

Reprezentanţii agenţiei susţin că AFIR a menţinut un standard de excelenţă în gestionarea banilor europeni începând cu implementarea Programului de preaderare, SAPARD, continuând cu Programul Naţional de Dezvoltare Rurală în cele două perioade de programare financiară, 2007 – 2013 şi 2014 – 2020, până în prezent când derulează Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună în perioada 2023 – 2027 (PS PAC 2023 – 2027).

„Sărbătorim un moment semnificativ în istoria Agenţiei, ajunşi la cea de-a 23-a aniversare. Este un moment de reflecţie, de recunoştinţă şi de angajament. În ultimele două decenii, AFIR a fost în fruntea încurajării dezvoltării rurale, a sprijinirii fermierilor şi a promovării investiţiilor durabile în zonele rurale. Am asistat la progrese remarcabile, de la modernizarea infrastructurii agricole la sprijinirea comunităţilor rurale cu resurse financiare.

În timp ce privim în urmă la realizările noastre, trebuie să recunoaştem dăruirea echipei AFIR de-a lungul acestor ani, sprijinul neclintit al partenerilor noştri şi deschiderea comunităţilor rurale. Împreună am transformat provocările în oportunităţi, iar mediul rural în centre ale dezvoltării şi prosperităţii. Valorile noastre de bază rămân principiile directoare pentru tot ceea ce facem, integritate, profesionalism şi dăruire fiind convingerile fundamentale care conduc la succesul activităţii noastre de-a lungul timpului”, a precizat George Chirilă, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Conform sursei citate, AFIR a aplicat constant acţiuni de reducere a birocraţiei pentru a veni în sprijinul beneficiarilor investiţiilor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Începând cu 2015, când a demarat implementarea PNDR 2014 – 2020, Agenţia a digitalizat tot mai mult fluxul documentelor (depunerea online a cererilor de finanţare, de plată, derularea online a achiziţiilor, utilizarea semnăturii electronice, verificarea rezonabilităţii costurilor cu ajutorul Bazei de date cu preţuri de referinţă, date deschise pentru proiectele implementate etc) pentru a fi cât mai simplu pentru beneficiari să ajungă la finanţări.

De asemenea, tot pentru reducerea birocraţiei şi a fluxului administrativ, AFIR a încheiat o serie de protocoale de colaborare al căror obiect este accesul la bazele de date ale mai multor instituţii (APIA, ANAF, ANCPI, MAI, ONRC, Consiliul Concurenţei etc.).

„Acum, AFIR va deschide primele sesiuni de primire a cererilor de finanţare din cadrul noii programări financiare implementată prin Planul Strategic PAC 2023 – 2027. Într-o primă etapă se vor deschide sesiuni pentru instalarea tinerilor fermieri, investiţii în zootehnie, infrastructură de acces agricolă, infrastructură de bază rutieră, înfiinţarea şi modernizarea infrastructurii de irigaţii, transfer de cunoştinţe, investiţii în sectorul pomicol şi procesare agricolă şi pomicolă”.

  • Citește despre ->
  • AFIR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR: Fondurile pentru înființarea grupurilor de producători s-au epuizat

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță închiderea, cu...
‹ adv ›

AFIR a publicat Lista actualizată a coeficienților standard output – SOC 2020

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro versiunea actualizată a Listei detaliate a coeficienților standard output (Standard Output Coefficients), respectiv SOC...

AFIR: Peste 530 de mln de euro, contractate în actuala programare

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a semnat până în prezent 2.626 de contracte de finanțare, însumând 534,67 milioane de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole