15.8 C
București
vineri, 3 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCemacom a încheiat implementarea proiectului „Cemacon Green Energy Farm”, în valoare totală...

Cemacom a încheiat implementarea proiectului „Cemacon Green Energy Farm”, în valoare totală de 1,052 mln euro

Cemacon a încheiat cu succes implementarea proiectului „Cemacon Green Energy Farm”, în valoare totală de 1,052 milioane euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 472.999 euro.

Conform sursei citate, proiectul s-a derulat pe o perioadă de 14 luni şi a fost cofinanţat în cadrul „Programului pentru energie în România”, prin Innovation Norway în calitate de operator de program.

„În urma implementării proiectului a fost construită o centrală electrică fotovoltaică cu o putere instalată de peste 1 MWh, prin montarea, pe acoperişul fabricii, a unui sistem de 2.176 module fotovoltaice cu tehnologie monocristalină. Estimările companiei care a implementat proiectul prevăd o reducere a emisiilor cu 299 tone CO2/an şi o optimizare a costurilor cu energia electrică în valoare de 82.960 euro/an”, se menţionează în comunicat.

Totodată, energia produsă disponibilă pentru consum este în medie de 976 MWh/an, acoperind astfel, împreună cu centrala de cogenerare, cea mai mare parte a necesarului de energie electrică de la parcul industrial Recea.

„Preocuparea noastră pentru energie verde, protecţia mediului şi independenţă energetică a atins o nouă bornă importantă. Centrala de cogenerare implementată acum doi ani împreună cu parcul fotovoltaic finalizat în această lună asigură aproape integral consumul de energie electrică pe platfoma industrială Cemacon din Recea, în timp ce estimările furnizorilor indică şi o reducere a amprentei de carbon cu aproximativ 3.000 tone CO2/an, echivalentul emisiilor anuale a 1.000 de case.
Strategia noastră de dezvoltare durabilă este fundamentată pe obiective strategice care prevăd ca această companie să devină un pilon tot mai important în sectorul de producţie al economiei acestei ţări. Odată cu dezvoltarea într-un grup industrial de materiale de construcţii, responsabilitatea faţă de mediu şi de societate creşte proporţional. Aşadar, ne-am propus ca, până în 2030, toate fabricile Cemacon să îşi acopere consumul de energie electrică din surse alternative”, a declarat Daniel Şologon, CEO Cemacon.

Cemacon este liderul pieţei de blocuri ceramice din Transilvania, cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc şi operează trei fabrici mari de cărămidă (două în judeţul Sălaj şi una în judeţul Bihor), una de buiandrugi şi o fabrică de cărămizi aparente.

Cemacon este listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar acţionarul principalul este Pavăl Holding – cea mai mare companie antreprenorială românească după cifra de afaceri.

„Programul pentru Energie în România” este un program al cărui obiectiv este acela de a obţine „energie cu mai puţine emisii de carbon şi siguranţă sporită a furnizării de energie”.

Programul face parte din granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021, care au ca obiectiv reducerea disparităţilor economice şi sociale din Spaţiul Economic European (SEE) şi consolidarea relaţiilor bilaterale între statele donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi statele beneficiare. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Aprilie a fost a doua lună consecutivă de creştere a preţurilor mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi...
‹ adv ›

Reuters: Coreea de Sud va amenda distribuitorii de alimente pentru aşa-numita „shrinkflation”

Autoritatea pentru concurenţă din Coreea de Sud (FTC) a anunţat vineri că producătorii şi distribuitorii de alimente vor fi...

De ce se îngălbenesc, ofilesc plantele sau răsadul de vinete

Vinetele sunt o cultură sensibilă și iubitoare de căldură, iar obținerea recoltelor bune este posibilă respectând cerințele acesteia. În...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole