19.5 C
București
marți, 7 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleApariția furnicilor roșii de foc în Europa ar putea avea un impact...

Apariția furnicilor roșii de foc în Europa ar putea avea un impact semnificativ asupra agriculturii

Pentru prima dată, furnicile roșii de foc au fost descoperite în Europa, mai exact în Sicilia, Italia. Această descoperire a ridicat îngrijorări în rândul experților și al publicului larg, având în vedere natura agresivă a furnicilor și impactul potențial pe care îl pot avea asupra agriculturii și a ecosistemelor.

Descoperirea

Furnicile roșii de foc au fost descoperite în apropierea unui port sicilian, marcând prima lor apariție cunoscută pe continentul european.

„Le-am găsit aproape din întâmplare. Locuitorii ne-au trimis fotografii cu aceste furnici, ale căror mușcături sunt foarte dureroase”, a declarat Mattia Menchetti, entomolog la Institutul de Biologie Evolutivă din Barcelona, Spania, într-un interviu acordat France Info.

Caracteristici și comportament

Furnicile roșii de foc sunt invadatori mici, dar puternice. Măsurând doar 4 mm lungime, aceste furnici au mandibule care mușcă și un ac care injectează venin. Veninul poate provoca mâncărime, pustule și, în cazuri severe, șoc anafilactic. În Statele Unite, furnicile de foc sunt responsabile pentru mai multe decese în fiecare an.

Consecințe pentru agricultură

Prezența furnicilor roșii de foc în Europa ar putea avea implicații importante pentru agricultură. Aceste furnici sunt cunoscute pentru apetitul lor vorace, consumând aproape orice. Acest lucru ar putea duce la pagube semnificative ale culturilor, afectând producția și mijloacele de subzistență ale fermierilor. Înțepăturile dureroase ale furnicilor amenință, de asemenea, animalele de fermă, putând cauza probleme de sănătate și reduce productivitatea.

Cum au ajuns aici?

Furnicile roșii de foc sunt native din America de Sud, dar au reușit să parcurgă mii de kilometri, probabil prin intermediul navelor care transportă lemn sau plante în ghivece. O specie similară a fost descoperită anul trecut în regiunea Var din Franța, ceea ce indică faptul că aceste furnici pot călători pe distanțe lungi și pot coloniza noi teritorii.

Măsuri de control

Noua Zeelandă este singura țară care a reușit să eradicheze furnicile de foc folosind o combinație de paraziți și insecticide. Având în vedere impactul potențial asupra agriculturii și a sănătății umane, țările europene trebuie să ia măsuri imediate pentru a controla răspândirea acestor furnici invazive.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management 

Maria Cîrjă, Marketing Manager pentru România și Republica Moldova...
‹ adv ›

ANM: Cod portocaliu de vijelii şi grindină în localităţi din judeţul Iaşi, în ora următoare

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări nowcasting Cod portocaliu de vijelii şi grindină, valabile în ora următoare...

Amenzi de aproximativ 4 mln lei aplicate de ANPC, în prima jumătate a lunii aprilie

Inspectorii ANPC au aplicat amenzi de aproximativ 4 milioane lei în urma controalelor efectuate în prima jumătate a lunii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole