18.6 C
București
vineri, 17 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Burduja afirmă că îngrăşămintele pentru agricultură din Africa de Nord ar...

Ministrul Burduja afirmă că îngrăşămintele pentru agricultură din Africa de Nord ar necesita atenţia Consiliului Concurenţei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi, la Târgu Mureş, că fluxul de producere uree de la Azomureş nu va reporni, din cauza concurenţei „demnă de a fi analizată” a unor producători din zona Africii de Nord, care beneficiază de scutiri de taxe vamale.

„Fluxul pe uree nu se reporneşte la Azomureş pentru că există o concurenţă, pe care eu o consider demnă de a fi analizată din partea producătorilor din zona Africii de Nord, care beneficiază de scutiri de taxe vamale – e un regim european – dar care practică preţuri suspect de mici şi e un lucru la care noi ne vom uita cu atenţie. Sigur că nu e atribut al Ministerului Energiei, avem alte autorităţi în ţară care trebuie să facă asta, în primul rând Consiliul Concurenţei. Dar este interesul statului român să protejeze interesele legitime ale companiilor care produc în România şi care dau locuri de muncă, care dau prosperitate, dezvoltare economică”, a declarat Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă susţinută la Azomureş.

Ulterior, într-o întâlnire cu presa la sediul PNL Mureş, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi-a reluat declaraţia, arătând că nu este firesc ca fermierul român să trebuiască să apeleze la produse de import în condiţiile în care acestea pot fi produse şi în ţară.

„Nu este normal ca fermierul român să trebuiască să apeleze la produse de import de calitate mai proastă din zona Africii de Nord, în principal produse care ajung pe piaţa românească, pe piaţa europeană la un preţ foarte mic, beneficiind de un preţ al gazului care este în jur de 15 euro Megawatt oră, ceea ce în condiţiile de piaţă europeană e un preţ probabil pe care nu îl vom mai vedea vreodată. Am spus şi mai devreme, cred că instituţiile statului, Consiliul Concurenţei şi celelalte instituţii trebuie să analizeze modul în care aceste produse ajung în România şi generează o concurenţă, probabil neloială, faţă de Azomureş şi alţi agenţi economici din România. Pe noi, ca ţară, ne interesează să sprijinim economia românească, pe noi, ca ţară, ne interesează să sprijinim locurile de muncă pentru români, nu să subvenţionăm locuri de muncă pentru alte ţări sau alte regiuni ale lumii”, a afirmat Burduja.

Conducerea Azomureş şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au anunţat, joi, decizia de repornire a instalaţiei Amoniac III a Azomureş şi reluarea producţiei de îngrăşăminte complexe NPK, Azotat de Amoniu şi Nitrocalcar, la circa 55% din capacitate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

ANRE: 90% dintre autorizaţiile de producţie sunt în fotovoltaic sau eolian

Un număr de 145 de capacităţi energetice sunt în curs de construire în baza autorizaţiilor de înfiinţare pe care...

Eurostat: Vânzările de pesticide în UE au scăzut cu 10% în 2022

O cantitate de aproximativ 322.000 de tone de pesticide a fost vândută în anul 2022 în Uniunea Europeană, cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole