10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina: O navă cu grâu a părăsit un port ucrainean cu destinaţia...

Ucraina: O navă cu grâu a părăsit un port ucrainean cu destinaţia Egipt

O navă încărcată cu grâu a plecat dintr-un port ucrainean cu destinaţia Egipt, au anunţat vineri autorităţile ucrainene, subliniind că este pentru a doua oară în această săptămână când o navă civilă utilizează un coridor maritim înfiinţat de Kiev pentru a ocoli blocada şi ameninţările ruse, potrivit AFP.

Nava „Aroyat” a părăsit portul Ciornomorsk încărcată cu 17.600 de tone de grâu ucrainean cu destinaţia Egipt”, a indicat ministrul ucrainean al infrastructurilor, Oleksandr Kubrakov, pe reţeaua X (fosta Twitter).

O primă navă încărcată cu grâu a părăsit deja acelaşi port în siguranţă la 19 septembrie cu destinaţia Asia, în timp ce Ucraina doreşte să stabilească rute maritime sigure pentru producţia sa agricolă, după ce Moscova s-a retras în iulie dintr-un acord ce permitea exportul de produse agricole ucrainene – esenţiale pentru economia ţării şi pentru securitatea alimentară mondială – prin Marea Neagră.

Aceste coridoare maritime, care se întind de-a lungul coastelor unor ţări aliate până la strâmtoarea Bosfor, sfidează ameninţările ruseşti de a scufunda navele care intră şi ies din porturile ucrainene.

Rusia nu a atacat aceste coridoare, dar bombardează în mod regulat instalaţiile de cereale din porturile ucrainene.

Kievul doreşte să stabilească rute de aprovizionare către Africa, care are mare nevoie de producţia ucraineană, şi să contracareze influenţa rusă de acolo, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a promis în această vară să livreze gratuit grâu unor ţări africane.

Rusia şi Ucraina sunt două mari puteri agricole a căror producţie este crucială pentru securitatea alimentară mondială. Invazia Rusiei în Ucraina şi sancţiunile internaţionale împotriva Moscovei au destabilizat aprovizionarea, notează AFP. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA a efectuat plăţi de aproape 124 milioane lei, în perioada 24-26 aprilie 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a...
‹ adv ›

Acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene în Caraș-Severin

Ministerul Mediului a emis, vineri, acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de 81 de turbine,...

FNGCIMM: 18 instituţii de credit intenționează să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus

Un număr de 18 instituţii de credit şi-au exprimat intenţia de a participa la schema de ajutor de stat...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole