Sprijinul cuplat în zootehnie se va mări de anul viitor la un total de 460 euro/hectar cu o încărcătură de 3 vaci UVM pentru cine produce porumb siloz, a afirmat, miercuri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, prezent la şedinţa Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Baloteşti.
Procedura de implementare a programului Investalim, menit să majoreze capacitatea de procesare a produselor agroalimentare în România, a fost adoptată pe 14 septembrie de Guvern, a anunţat şeful de la Agricultură, care a subliniat că programul va beneficia de un buget total de 590 milioane de euro pentru perioada 2023 – 2026.
Ministrul Agriculturii a subliniat faptul că unităţile de procesare sunt „exact cele care în România acum înregistrează un deficit comercial: prelucrarea şi conservarea cărnii, industria peştelui, industria cartofilor, domeniul sucurilor din fructe şi legume, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea uleiului şi grăsimilor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea pâinii şi fabricarea zahărului”.
Ghidul solicitantului cuprinde informaţii cu privire la buget, cheltuieli eligibile şi neeligibile, criteriile de eligibilitate, procedurile de aplicare, documentele necesare, termenele limită şi alte detalii relevante pentru solicitarea şi obţinerea ajutorului de stat.
Bugetul maxim al schemei este de aproximativ 600 milioane euro şi se vor acorda astfel: credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2023 – 2026 şi credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2024 – 2031. Bugetul mediu anual al schemei este de aproximativ 147,5 milioane euro.
Conform sursei citate, intensitatea sprijinului public nerambursabil variază în funcţie de regiunile de dezvoltare în care se situează beneficiarii: minim 35%-40% din costurile eligibile pentru beneficiarii din judeţul Ilfov, maxim 70% din costurile eligibile ale proiectului de investiţie pentru judeţele Galaţi, Prahova, Dolj, Gorj. În restul judeţelor, gradul de sprijin oscilează între limitele minime şi maxime specificate anterior.