Reprezentanţii celor mai importante organizaţii de mediu din ţară vor protesta vineri, în Piaţa Victoriei, pentru a cere o eliminare rapidă şi echitabilă a combustibililor fosili (cărbune, petrol şi gaze), considerată cea mai mare cauză a schimbărilor climatice, informează un comunicat al acestor organizaţii, printre care se numără Greenpeace, Fridays for Future, WWF, Bankwatch, Reper21, Terra Mileniul III, Declic.
Astfel de proteste vor avea loc în toată lumea, în perioada 15 – 17 septembrie 2023.
Potrivit sursei citate, în acest an, tema principală a mobilizării este eliminarea treptată a combustibililor fosili, subiect care în România se regăseşte doar teoretic în planurile decidenţilor.
Un exemplu clar care arată că Guvernul nu are un plan de tranziţie de la combustibili fosili către energie nepoluantă, în concordanţă cu angajamentele asumate la nivel european şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, este noua Hotărâre de Guvern, care prevede distrugerea a 43 de hectare de pădure, fără compensare, pentru extinderea unei cariere de lignit în Gorj (Roşia de Jiu). Pădurile sunt o resursă vitală în atenuarea schimbărilor climatice, însă guvernanţii au interese care afectează siguranţa oamenilor şi naturii, se precizează în document.
De asemenea, organizaţiile de mediu susţin că proiectul Neptun Deep este o nouă ameninţare pentru litoral şi climă.
Potrivit sursei citate, un impediment pe care îl are România în a avansa o tranziţie energetică reală este Tratatul privind Carta Energiei, un acord depăşit care oferă posibilitatea companiilor internaţionale să dea în judecată statele membre pentru schimbarea politicilor publice din domeniul energiei.
Ţările europene se confruntă deja cu litigii de miliarde de euro din partea companiilor de combustibili fosili pentru deciziile de eliminare treptată a cărbunelui. Aceeaşi soartă o poate avea şi România, care are procese intentate în valoare de 250 de milioane de euro.
În acest context, Comisia Europeană a propus retragerea coordonată din tratat, iar România trebuie să susţină această opţiune, se menţionează în document.
Organizaţiile de mediu afirmă că omenirea trebuie să nu mai exploateze combustibilii fosili, dacă doreşte să menţină obiectivul de încălzire globală la cel mult 1,5 grade Celsius realizabil.
Astfel, în concordanţă cu mişcarea globală pentru justiţie climatică, tinerii şi organizaţiile care s-au alăturat marşului cer: stop combustibililor fosili noi – fără proiecte, finanţări sau subvenţii noi şi fără noi aprobări, licenţe, autorizaţii sau prelungiri ale proiectelor de gaz, petrol sau cărbune. Această cerere vizează proiectul Neptun Deep, proiectul de exploatare a Carierei Roşia de Jiu şi altele.
De asemenea, ei vor o eliminare rapidă, justă şi echitabilă a infrastructurii existente în concordanţă cu limitarea creşterii temperaturii la 1,5 grade şi a planului global. Pentru a face acest lucru posibil, România ar trebui să se alăture demersului de dezvoltare a unui Tratat de Neproliferare a Combustibililor Fosili, care să asigure că fiecare ţară contribuie echitabil la scăderea utilizării combustibililor fosili.
Organizaţiile de mediu solicită, totodată, încetarea greenwashing-ului şi a afirmaţiilor care susţin compensările, captarea şi stocarea dioxidului de carbon, sau geoingineria ca fiind soluţii pentru criza climatică.
Tragerea poluatorilor la răspundere pentru pagubele pe care le-au provocat şi impunerea corporaţiilor din domeniul cărbunelui, petrolului sau gazului să plătească despăgubiri pentru pierderile şi daunele aduse climei şi pentru reabilitarea, remedierea şi tranziţia comunităţilor locale prin intermediul mecanismelor globale de justiţie fiscală şi responsabilitate corporativă.
Nu în ultimul rând, activiştii de mediu cer oprirea lobbying-ului pentru combustibilii fosili şi spun nu corporaţiilor care dictează regulile acţiunilor climatice, finanţează sau participă la discuţiile despre climă sau subminează efortul global cu privire la schimbările climatice.
Antonia Pîslariu, o altă tânără implicată în organizarea marşului, menţionează că lupta împotriva încălzirii globale este în directă legătură cu lupta pentru drepturile omului.
Demonstraţia pentru Oprirea Combustibililor Fosili va începe vineri, la ora 17:00, în Piaţa Victoriei, de unde participanţii vor pleca în marş în jurul orei 18:00 spre Piaţa Revoluţiei, aproape de Ministerul Energiei.
Creștini ăștia de ii doare în cot de mediu ar trebui sa îl ia la întrebări pe musk pentru rachetele ce le trimite în spațiu și care la plecare consuma mai mult combustibil decât CET OLTENIA sau milioanele de avioane care consuma motorina(jetA1) pentru necunoscători sau car goboturile care străbat marile lumi și care consuma PACURA sau navele de croaziera care numai electrice nu sunt . Sau sa mai vorbim de Germania care în numai o săptămână a deschis 16 exploatați miniere . Fraierilor mâncați mai puțin rahat cu mediul și ajutați adevăratele cauze care distrug mediul . Poate vreți sa dați amenzi și vulcanilor care erup și care produc mai mult fum și substanțe toxice decât toate auto termice pe ultimi 100 de ani .
Povești spuse de inconștienți care nu au o pregătire profesională bine definită,fără experiență dar trândăvesc pe spatele părinților și al finanțatorilor cu interese ascunse.Solutii nu proteste imbecile dorim de la voi.Construiti acele sisteme de producere a energiei nepoluante;opriți vulcanii și și apoi treceți treptat la ce a ce vă doriți.Asigurati populația lumii că propunerile voastre vor fi mult mai ieftine și vor duce la o prosperitate globală nemai întâlnită.Gloabele lui peste să dovedească fiabilitatea propunerile și să nu mai forțeze guvernele dacă ei nu sunt capabili.