15 C
București
luni, 13 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisarul pentru agricultură solicită plafonarea plăților PAC către fermele mari

Comisarul pentru agricultură solicită plafonarea plăților PAC către fermele mari

Subvențiile pentru agricultură ar trebui să fie limitate pentru a face față aderării Ucrainei – o mare forță agricolă, spune comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski, în contextul discuțiilor privind viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC).

Comisarul polonez consideră că blocul ar trebui să împiedice ca aderarea Ucrainei să se adauge tendinței în creștere a Europei de concentrare a terenurilor în mâinile unor companii mari.

„O mare parte a agriculturii ucrainene este dominată de mari exploatații agricole”, a spus el, adăugând că UE ar trebui „să evite să plătească subvenții pentru companii atât de mari”.

Potrivit lui Wojciechowski, un sistem de plafonare obligatorie la nivelul UE ar fi „un răspuns bun” pentru a aborda concentrarea terenurilor și faptul că ferma medie ucraineană este chiar mai mare decât cea din UE.

În prezent, statele membre ale UE pot plafona în mod voluntar valoarea plăților directe pe care le pot obține fermele individuale pentru a împiedica fermele mari să beneficieze în mod excesiv de subvenții. Potrivit datelor UE, 80% din aceste plăți au fost îndreptate către primele 20% dintre ferme în 2019.

Comentariile comisarului reflectă îngrijorările tot mai mari cu privire la impactul pe care includerea Ucrainei în blocul comunitar îl va avea asupra sectorului agroalimentar al UE.

Luna trecută, un document elaborat de Secretariatul general al Consiliului UE și consultat de presă, a dezvăluit că Ucraina ar fi eligibilă pentru 96,5 miliarde de euro din fondurile PAC în cadrul financiar multianual de șapte ani al UE, ceea ce duce la reduceri de aproximativ 20% pentru subvențiile agricole acordate actualelor state membre.

În octombrie, ministrul adjunct al Economiei al Ucrainei Taras Kachka a declarat că aderarea Kievului la UE va declanșa probabil o rescriere a PAC, ceea ce va duce la încheierea programului de subvenții pentru agricultură așa cum îl cunoaștem.

Punct de cotitură

Miniștrii Agriculturii au avut un schimb de opinii cu privire la modul în care agricultura UE s-ar putea adapta la posibila aderare a Ucrainei la UE în timpul întâlnirii lor din 11 decembrie.

În timp ce și-au exprimat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE, unii și-au exprimat, în același timp, și îngrijorarea cu privire la impactul pe care l-ar avea o putere agricolă globală, precum Ucraina, ca beneficiar al subvențiilor UE pentru agricultură.

Una dintre cele mai vocale pe această temă a fost Germania, care a cerut în mod repetat o reformă de anvergură a PAC.

Înaintea întâlnirii de luni, ministrul german al Agriculturii Cem Özdemir a tras un semnal de alarmă, spunând că programul UE de subvenții agricole ar fi în pericol dacă nu ar fi reformat înainte de aderarea Ucrainei.

„Dacă lăsăm politica agricolă actuală așa cum este și extindem UE pentru a include Ucraina, Moldova, țările din Balcanii de Vest, sistemul se va prăbuși”, a spus el.

Özdemir a adăugat că extinderea este o oportunitate de a schimba cursul politicii agricole a UE și de a stabili noi principii directoare, „asigurându remunerarea în mod fiabil a acelor servicii pe care fermierii [UE] le oferă publicului, pentru bunăstarea animalelor, pentru protecția climei [și] pentru biodiversitate”.

În septembrie, mai mulți miniștri ai agriculturii din landurile germane au cerut să se renunțe la „plățile necondiționate pe suprafață” ale PAC.

Deși există deja o serie de instrumente pentru o mai mare protecție a mediului, a climei și a animalelor în cadrul PAC, o mare parte a banilor – așa-numitele plăți directe – continuă să fie plătită fermelor exclusiv în funcție de suprafața fermei.

Standarde de sustenabilitate

Între timp, alte țări, inclusiv Polonia și Slovacia, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care Ucraina s-ar adapta la standardele UE înainte de a adera la bloc.

Aceasta ar putea fi o provocare, deoarece Kievul s-a bazat în mare măsură pe metode de producție intensivă, în timp ce Bruxelles-ul, ca parte a angajamentelor sale în cadrul Acordului Verde European, are solicitări din ce în ce mai mari de la agricultori în ceea ce privește protecția mediului și a climei.

„Protejarea pieței interne a UE de un aflux de produse [din] sisteme alimentare care nu sunt durabile este esențială”, se arată într-o notă a delegației poloneze prezentată la reuniunea Consiliului UE.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA primeşte cereri de plată pentru prima împădurire

Fermierii care vor să beneficieze de schema de ajutor...
‹ adv ›

DPA: După luni de proteste, fermierii obţin atenuarea reglementărilor de mediu în UE

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit atenuarea reglementărilor de mediu pentru fermierii care vor să obţină subvenţii în...

ANPM a emis Acordul de mediu pentru un nou proiect cu turbine eoliene

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, cu ajutorul a 31 de turbine eoliene, a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole