13.8 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProgramul „Tomata” ciclul I - suplimentat cu aproximativ 65 de mln...

Programul „Tomata” ciclul I – suplimentat cu aproximativ 65 de mln de lei

Programul „Tomata” – ciclul I va fi suplimentat cu aproximativ 65 de milioane de lei, numărul beneficiarilor înscrişi în program, în acest an, fiind de aproape 22.088, a declarat, joi, după şedinţa de Guvern, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

„În şedinţa de astăzi a fost adoptată o Hotărâre de Guvern privind continuarea şi îmbunătăţire a programului de sprijin a producţiei de legume, spaţii protejate, cunoscut sub denumirea de programul Tomata. În primul rând, hotărârea include o suplimentare a bugetului pentru tomatele din ciclul I cu aproximativ 65 milioane lei, astfel încât să acoperim toate cererile de plată depuse de fermieri pentru producţia de tomate din ciclul I.

Bugetul creşte, aşadar, de la 292,9 milioane lei la 327,9 milioane lei. Avem şi un număr record de beneficiari înscrişi în program în acest an – aproape 22.088 beneficiari. Prin această decizie adoptăm, astăzi, beneficiarii eligibili din Programul Tomata şi îi vom sprijini cu suma de 3.000 euro pentru 1.000 mp cultivaţi cu tomate în spaţii protejate”, a subliniat Barbu.

Acesta a adăugat că, prin acelaşi act normativ, se asigură finanţarea pentru fermierii ce se vor înscrie în programul pentru 2023 – 2024, cu suma de 1.000 euro pe 1.000 mp cultivaţi cu tomate, ardei, castraveţi, fasole verde, salată, spanac şi ceapă verde.

„Condiţiile de eligibilitate prevăzute în actul normativ nu au fost modificate faţă de anul anterior. Fac precizarea că, în actul normativ, am stabilit ca perioadă de valorificare a producţiei să fie 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024, astfel încât să asigurăm prezenţa pe piaţa legumelor româneşti cât mai mult timp şi să oferim fermierilor timp suficient să-şi valorifice producţia. Bugetul pentru asigurarea finanţării pentru beneficiarii programului ce se va derula în perioada 2023-2024 este de aproximativ 110 milioane lei”, a spus oficialul.

Conform datelor prezentate de către ministrul de resort, de la debutul programului „Tomata”, în anul 2017, şi până în prezent, s-au înregistrat 101.114 de fermieri beneficiari, care au primit un sprijin cumulat de aproape 1,4 miliarde de lei.

„Consumul de tomate a crescut cu 18% de la 38,3 kg per cap de locuitor/an, în 2016, la 45,1 kg per locuitor/an, în 2021, an pentru care avem date definitive de la INS. Producţia internă a crescut cu 20%, în timp ce importurile au crescut în aceeaşi perioadă cu doar 9%. Exportul de tomate româneşti a crescut de aproape patru ori.

Ca ministru al agriculturii, consider că este momentul să venim cu o completare pentru acest program, care să asigure prezenţa pe piaţa legumelor româneşti tot timpul anului, astfel încât să diminuăm cât mai mult importurile. Avem 170 de milioane de euro alocate prin Planul naţional strategic pentru modernizarea serelor şi spaţiilor protejate, astfel încât fermierii să poată investi în sistemele de încălzire. Lucrăm deja la ghidurile necesare pentru implementarea acestui sprijin, astfel încât acestea să fie lansate până la finalul lunii octombrie”, a transmis Florin Barbu.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, cererile pentru perioada 2023 – 2024 se vor depune în termen de 20 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern, iar plăţile se vor efectua după data de 26 februarie 2024. 

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole