6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii români intenționează să blocheze Portul Constanța și vămile

Fermierii români intenționează să blocheze Portul Constanța și vămile

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere prelungirea interdicţiei de import pentru cerealele din Ucraina, după 15 septembrie, pe fondul pierderilor suferite de fermierii români. Dacă nu vor fi luate măsuri, agricultorii anunţă că vor bloca Portul Constanţa şi vămile, scrie puterea.ro.

Alianţa, formată din principalele organizaţii ale agricultorilor din România, a transmis o scrisoare deschisă către oficialii guvernamentali români, dar şi către autorităţile Uniunii Europene în care susţine necesitatea prelungirii interdicţiei de import pentru cerealele din Ucraina, după 15 septembrie.

„Având în vedere că România, împreună cu Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia au făcut compromisuri extraordinare pentru a se evita „ameninţările la adresa securităţii alimentare a lumii” şi, totodată, pentru a oferi sprijin fermierilor ucraineni aflaţi în momente atât de grele din cauza războiului, prin facilitarea exporturile agricole ale Ucrainei, România a avut doar de pierdut, deoarece 95% din produsele agricole ieşite din Ucraina au rămas în U.E. creând grave perturbări ale pieţei”, se arată în document.

Fermierii se plâng de presiunea asupra prețurilor la produsele agricole din statele în cauză, în mod special România.

„Au fost puşi în situaţia extrem de complicată de a-şi valorifica produsele la preţuri mai mici decât costurile de producţie (cheltuieli cu inputurile, carburanţi, forţa de muncă, etc..). România s-a sacrificat şi a facilitat importul şi tranzitul la nivelul UE a 65% din produsele agricole de origine din Ucraina, care cumulat cu efectele indirecte, respectiv creşterea substanţială a preţurilor inputurilor, a dus ca în prezent cca 45% din fermierii noştri să fie în imposibilitatea de a-şi achita datoriile pentru inputuri şi rate scadente în septembrie, respectiv octombrie 2023, din cauza preţurilor foarte mici încasate pe produsele agricole (grâu, orz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb), care nu au acoperit costurile de producţie foarte mari, cauzate de efecte indirecte”, au precizat agricultorii.

‹ adv ›

Dublarea volumelor de cereale ucrainene până la 4 milioane tone va crea un haos şi mai mare, o prăbuşire a preţurilor şi colaps/faliment pentru foarte mulţi fermieri din România, atrag atenția fermierii.

Dacă nu se va prelungi interdicţia importurilor după 15 septembrie 2023, „atunci preţurile se vor prăbuşi şi mai mult pentru fermierii din România, în special, şi se va reduce semnificativ achiziţia produselor agricole din ţara noastră, inclusiv pentru procesare, în detrimentul celei din Ucraina, chiar dacă nu îndeplineşte aceleaşi condiţii de calitate şi rigoare a tehnologiei de producţie, care forţează creşterea costurilor de producţie din UE”.

„Cu toate acestea, consumatorii europeni plătesc acelaşi preţ ridicat pe produse mai puţin calitative”, susţin agricultorii.

Potrivit acestora, infrastructura de transport şi depozitare este insuficientă şi este pusă sub o presiune constantă.

Măsurile cerute de fermierii români:

1. Prelungirea imediată a interdicţiei, după 15.09.2023, de import din Ucraina şi alte state, dar care are provenienţă din Ucraina a Grâului, Orzului, Porumbului, Floarea Soarelui, Rapiţei şi Uleiului, pe întreaga durată a războiului şi înăsprirea condiţiilor pentru a se asigura că se respectă. Înregistrarea contractelor într-o bază de date verificabilă şi să nu se poată modifica sau adăuga acte adiţionale/anexe pentru creşterea cantităţilor agreate iniţial, începând cu 15.09.2023 să nu mai fie permis prin nici un tertip;

2. Măsuri de securizare suplimentară (sigilare şi monitorizare), controale directe în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislaţia europeană şi prezentarea publică, constant, a rezultatelor analizelor;

3. Aprobarea în Consiliul de Miniştri din 18.09.2023 a derogărilor pentru obligaţia de a lăsa 5% din teren pârloagă, GAEC 7 şi GAEC 8;

4. Stoparea demersurilor de modificare a procedurii cu recomandările operaţionale destinate operatorilor vamali şi economici pentru uşurarea accesului produselor agricole din Ucraina şi păstrarea condiţiilor şi regulilor existente până la 1 ianuarie 2022;

5. Urgentarea aprobării în Guvern a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă Credit Agricol până la sfârşitul lunii Septembrie 2023 şi intrarea în vigoare începând cu 1.10.2023 pentru a sprijini fermierii din România să îşi continue activitatea şi să poată înfiinţa culturile de toamnă.

„În cazul nefericit în care până la 1.10.2023 nu se vor implementa cele 6 măsuri precizate anterior, solicităm tuturor conducătorilor României să ia decizia unilaterală de interdicţie, aşa cum au procedat şi vor proceda Polonia şi Ungaria, după 15.09.2023 şi orice e nevoie pentru a nu se eluda şi rămâne în aceeaşi situaţie gravă, agricultorii şi cooperativele din România”, afirmă semnatarii scrisorii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AAC: Agricultura, sector strategic la nivel european pentru europarlamentarii români

Creşterea bugetului Politicii Agricole Comune post 2027 de la...
‹ adv ›

AAC cere urgentarea plăților aflate în blocaj pentru ANT și ecoschema PD 04

Cele patru organizații Membre ale AAC (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea...

AAC anunță că în lipsa unor soluții concrete din partea MADR, vor solicita autorizarea protestelor în fiecare județ

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România -...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole