12.4 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFranța investește încă un miliard de euro în agricultură

Franța investește încă un miliard de euro în agricultură

Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a anunțat pe 10 septembrie 2023 că guvernul va aloca aproape 1 miliard de euro din fonduri suplimentare bugetului pentru agricultură din 2024. Această măsură are ca scop să sprijine tranziția către practici agricole mai durabile, inclusiv accesul la terenuri pentru tinerii fermieri și planificarea ecologică.

Creșterea bugetului

Fondul suplimentar va fi adăugat la bugetul existent de 5,9 miliarde de euro pentru agricultură din 2023, reprezentând o creștere de 15%. Ministrul Fesneau a anunțat acest lucru la întâlnirea „Terre de Jim” de la Cambrai, organizată de Uniunea Tinerilor Fermieri (JA), afiliată la sindicatul majoritar FNSEA.

Ministrul a mai indicat că suportul suplimentar comparativ cu 2023 va ajunge la „2,6-2,7 miliarde de euro” până în 2026.

Sprijin și stimulente fiscale

Fesneau a propus, de asemenea, crearea de „stimulente fiscale” pentru a sprijini serviciile de înlocuire a fermierilor. Aceste servicii sunt esențiale pentru crescătorii de animale care nu pot părăsi efectivele de animale în vacanță și sunt adesea victime de epuizare profesională.

Acces la terenuri și planificare ecologică

În lunile următoare, va fi implementat un fond de „portabilitate a terenurilor” de 400 de milioane de euro pentru a ajuta fermierii să achiziționeze terenuri.

„Accesul la terenuri este esențial pentru provocarea de a te instala în sectorul agricol. Este din ce în ce mai mult un obstacol în calea instalării tinerilor fermieri. Ca parte a planificării ecologice, 500 de milioane de euro sunt destinate reducerii utilizării produselor fitosanitare și 100 de milioane de euro unui plan pentru proteine vegetale”, a declarat Fesneau.

Reziliență la schimbările climatice

Fesneau a avertizat că noile proiecte agricole trebuie să fie reziliente, în special în fața schimbărilor climatice. Guvernul plănuiește, de asemenea, un „fond pentru suveranitatea alimentară și tranziția ecologică” pentru a permite fermelor să-și adapteze modelele economice la cerințele de decarbonare, producția de energie regenerabilă sau adaptarea la schimbările climatice.

Reacția publică

Colectivul Nourrir, susținut de 54 de asociații care reprezintă producători, consumatori, activiști de mediu sau comerț echitabil (inclusiv Confederația țărănească și Greenpeace), a regretat că această prezentare a fost făcută doar în fața sindicatului agricol JA. Ei au criticat lipsa de schimbare semnificativă care ar permite noilor intrați în agricultură („NIMA”) să aibă acces la terenuri pentru tranziția agroecologică, denunțând „o concentrare prea mare a terenurilor”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Stocurile de grâu ale Franţei sunt la maximul ultimilor 19 ani pe fondul concurenţei grâului ucrainean

Organismul public FranceAgriMer şi-a majorat miercuri estimările privind nivelul...
‹ adv ›

Retailerii francezi reduc preţurile la alimente pentru a ajuta populaţia să facă faţă inflaţiei

Retailerii francezi au fost de acord să ofere cel mai mic preţ posibil la produsele alimentare de bază, pentru...

Franţa lansează un fond de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea sectorului agroalimentar

Franţa a anunţat măsuri de sprijinire a sectorului agroalimentar, afectat de costurile ridicate şi de dificultăţi în a concura...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole