16.9 C
București
joi, 2 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleZelenski: Două nave de marfă au plecat din porturile din sudul Ucrainei,...

Zelenski: Două nave de marfă au plecat din porturile din sudul Ucrainei, sfidând blocada rușilor

Două nave cargou au părăsit porturile din sudul Ucrainei şi au trecut prin coridorul pentru nave comerciale din Marea Neagră desemnat de Kiev în ciuda blocadei navale ruseşti, a anunțat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează dpa.

„Încă două nave au trecut cu succes prin coridorul nostru temporar pentru cereale din Marea Neagră”, a scris preşedintele Zelenski pe o rețea socială.

„Ucraina restabileşte adevărata libertate de navigaţie în Marea Neagră. Libertatea necesită hotărâre”, a continuat el.

Rusia şi-a retras garanţiile de securitate pentru navele civile care transportă cereale la jumătatea lunii iulie şi, în schimb, a ameninţat că va trata toate navele care se îndreaptă spre şi dinspre porturile ucrainene ca pe cargouri ce transportă mărfuri militare. Kievul încearcă să organizeze exporturile în pofida riscului reprezentat de atacurile Moscovei.

„Le mulţumesc tuturor lucrătorilor noştri portuari şi tuturor celor care asigură funcţionarea în siguranţă a coridorului. Îndemnăm aliaţii noştri să ne susţină efortul furnizând mai multe sisteme de apărare aeriană. Împreună, putem proteja libertatea de navigaţie în Marea Neagră şi nu numai”, a spus Zelenski.

În mesajul său video zilnic, Vladimir Zelenski a cerut, de asemenea, să fie restabilită securitatea în regiunea portuară Odesa, care este crucială pentru exporturile de cereale ucrainene. Preşedintele ucrainean nu a furnizat detalii despre cele două nave care au părăsit cu succes porturile ţării, însă, potrivit datelor publicate vineri de site-ul Marinetraffic, două nave cargou, Filia Glory şi Ocean Courtesy, au părăsit portul Pivdennîi, situat la aproximativ 20 de kilometri est de Odesa.

Zeci de nave comerciale au rămas blocate în porturile Ucrainei de la Marea Neagră de la începutul invaziei ruse. Unele nave care transportau cereale au putut să circule în baza unui acord negociat de Turcia şi ONU, acord care a fost suspendat de Rusia la jumătatea lunii iulie.

Luni, preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează se se întâlnească la Soci, pe agenda discuţiilor fiind de aşteptat să se afle, pe lângă alte subiecte, potenţiala reluare a acordului privind transportul de cereale din Ucraina.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole