ING sprijină cu finanţări totale de 20 milioane de euro dezvoltarea grupului DN Agrar, care îşi propune să crească, în mod sustenabil, capacitatea de producţie a fermelor şi să investească în proiecte de digitalizare şi modernizare, conform unui comunicat al băncii.
Planurile de viitor includ construcţia unei noi ferme, dar şi a unei fabrici de compost, utilizarea roboţilor industriali în ferme şi instalarea de panouri solare.
Anul trecut, DN Agrar a contractat un credit de 13,8 milioane de euro de la ING Bank pentru achiziţia fermei Apold. După preluarea fermei Lacto Agrar în 2021 şi achiziţia fermei Apold în 2022, DN Agrar a devenit cea mai mare fermă zootehnică cu producţie de lapte de vacă din România.
Grupul DN Agrar este format din 15 companii cu un total de 12.000 de bovine şi peste 7.000 de hectare de teren, având o valoare de piaţă de aproape 130 milioane de lei. În primul trimestru al anului 2023, DN AGRAR a înregistrat o cifră de afaceri de 44 milioane de lei (o creştere de 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), iar profitul net a ajuns la 8 milioane de lei (un avans de 172% comparativ cu anul precedent). Din 2022, compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în piaţa AeRO.
Grupul DN Agrar vizează construcţia unei noi ferme – proiectul Straja, cu o capacitate totală de 5.000 de animale, însemnând 3.600 de vaci de lapte şi 1.400 de tineret bovin, pe o suprafaţă totală de 10 hectare.
Pentru a îmbunătăţi eficienţa lucrului în ferme, DN Agrar va instala şi utiliza roboţi industriali în halele de muls, ceea ce va duce la o reducere de 50% a muncii manuale, după finalizarea şi implementarea acestui proiect. Totodată, pentru a reduce costurile cu transportul apei către lagunele de gunoi şi cele cu resturile vegetale de pe câmpuri, va construi şi o fabrică de compost, care va duce şi la înfiinţarea unei linii alternative de afaceri.
Mai mult, DN Agrar va instala panouri solare pe acoperişurile fermelor Cut, Lacto Agrar şi Apold.
Grupul DN Agrar este cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală. Grupul îşi desfăşoară activitatea în centrul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara.
Compania a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer. Principalele domenii de activitate ale companiei sunt: zootehnie, producţia agricolă vegetală, servicii agricole, logistică, transport, turism şi servicii de consultanţă în afaceri şi management.