16 C
București
sâmbătă, 25 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Fermierii din Ucraina nu vor reduce suprafaţa însămânţată cu grâu de...

Reuters: Fermierii din Ucraina nu vor reduce suprafaţa însămânţată cu grâu de toamnă, în pofida crizei exporturilor

Fermierii din Ucraina nu ar urma să reducă suprafaţa însămânţată cu grâu de toamnă pentru recolta din 2024, în pofida costurilor logistice mai ridicate, din cauza crizei exporturilor, provocată de război, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii, Taras Vysotskiy, pentru Reuters.

Exporturile ucrainene au fost afectate după ce, luna trecută, Rusia a decis să părăsească acordul negociat de ONU care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră. Decizia a sporit speculaţiile că fermierii ar putea însămânţa cu grâu o suprafaţă mai mică din cauza scăderii marjei de profit, din cauza rutelor de export mai costisitoare.

Fermierii din Ucraina intenţionează să majoreze suprafaţa cultivată pentru 2024 cu rapiţă de toamnă, la nivelul record de 1,9 milioane hectare, dar ar putea reduce suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă, conform unui studiu publicat luni de Ministerul Agriculturii de la Kiev.

Conform documentului, 45% dintre fermieri nu intenţionează să reducă în toamnă suprafaţa cultivată, în timp ce 38% vor să o majoreze şi 14% nu vor semăna culturi de toamnă. Cel mai semnificativ declin al urma să se înregistreze la suprafeţele cultivate cu orz de toamnă. De asemenea, ar putea scădea ponderea suprafeţelor cultivate cu grâu şi ar putea creşte zona cu rapiţă de toamnă.

Totuşi, Taras Vysotskiy a declarat marţi pentru Reuters că posibila reducere a suprafeţei cultivate cu grâu de toamnă ar putea totaliza doar 0,1%.

„Suprafaţa cultivată cu grâu nu va scădea semnificativ, doar cu 0,1%”, a dat asigurări oficialul ucrainean.

În urma aşteptatei reduceri a suprafeţei totale cultivate cu cereale de toamnă s-ar putea înregistra şi o scădere de 5,4% a suprafeţei însămânţate cu orz în această toamnă, a explicat Vysotskiy.

Pentru recolta din 2023, fermierii din Ucraina au însămânţat cu grâu de toamnă aproximativ 4,1 milioane hectare, iar pentru orz au fost alocate aproximativ 615.000 hectare.

În mod tradiţional, în Ucraina se cultivă grâu de toamnă, responsabil pentru cel puţin 95% din producţia totală de grâu a ţării. Fermierii au finalizat aproape recoltarea grâului în acest an, obţinând 21,9 milioane tone metrice. În 2022, recolta a totalizat 20,7 milioane tone.

Adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii nu a prezentat estimări privind suprafaţa totală însămânţată pentru 2024, dar a apreciat că suprafaţa însămânţată ar putea creşte cu 0,5 milioane hectare, sau 8%, faţă de sezonul precedent.

În prezent, Ucraina exportă volume limitate de cereale prin porturile sale mici de la Dunăre şi prin frontiera terestră cu Uniunea Europeană. Astfel, fermierii locali au fost forţaţi să-şi ajusteze planurile privind însămânţările din 2023 şi au preferat plantele oleaginoase, care sunt mai scumpe dar cantitatea recoltată este mai mică. Încă din 2023 Ucraina a redus suprafaţa cultivată cu porumb în favoarea florii soarelui. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului...
‹ adv ›

Reuters: Ucraina intenţionează să importe o cantitate record de energie electrică

Importurile de electricitate ale Ucrainei din cinci ţări europene, printre care se numără şi România, ar urma să atingă...

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns la 42,91 milioane...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole