25 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMARS prezintă noi prognoze privind recolta de cereale și oleaginoase în UE

MARS prezintă noi prognoze privind recolta de cereale și oleaginoase în UE

Serviciul european de monitorizare a culturilor (MARS) a redus luni prognoza sa pentru producțiile medii anuale de grâu, porumb și rapiță din UE pentru a treia lună consecutiv și a avertizat asupra unei scăderi semnificative a calității grâului după ploile de vară.

Precipitațiile aproape zilnice de la mijlocul lunii iulie în marile regiuni de producere a cerealelor din nord-vestul Franței, Benelux și sud-vestul Germaniei au îngreunat semnificativ recoltarea culturilor de toamnă rămase, în special grâu și rapiță, creând în același timp condiții optime pentru boli fungice, se menționează într-un raport.

Se așteaptă ca ploile din perioada recoltării să fi avut „impacte substanțiale asupra calității cerealelor, în special a grâului” și vor duce la o „scădere semnificativă” a cantității de grâu de calitate pentru măcinat produsă în aceste zone, a declarat MARS.

Impactul asupra culturilor era greu de evaluat în acest stadiu și prognozele sale se bazau pe presupunerea unor impacte minore ale ploii asupra producțiilor la nivel național, se arată în raport.

Vremea călduroasă din sudul Europei a ridicat îngrijorări pentru culturile de primăvară, în special în Bulgaria, Italia și Spania.

În perspectiva lunară, serviciul MARS și-a redus estimarea producției de grâu comun la 5,78 tone pe hectar (t/ha) de la 5,80 t/ha proiectate luna trecută, acum fiind puțin sub nivelul anului trecut de 5,79 t/ha.

A redus, de asemenea, prognoza sa pentru producția de porumb la 7,45 t/ha de la 7,53 t/ha prognozate în iulie, cu 26% mai mult față de recolta afectată de secetă a anului trecut, dar în concordanță cu media ultimilor cinci ani.

Și-a menținut estimarea producției de orz pentru 2023 la 4,74 t/ha, acum cu 6% sub 2022, deoarece o scădere a estimării producției de orz de primăvară a fost compensată de o creștere a celei de orz de toamnă.

Pentru semințele oleaginoase, MARS și-a redus prognoza de producție pentru recolta de rapiță din acest an la 3,19 t/ha, față de 3,20 t/ha așteptate în iulie și 3,33 t/ha în 2022, în timp ce și-a majorat perspectiva de producție pentru semințele de floarea-soarelui recoltate mai târziu, la 2,18 t/ha față de 2,12 t/ha luna trecută și 1,87 t/ha anul trecut.

Pentru sfeclă de zahăr, MARS și-a majorat ușor prognoza de producție la 73,7 t/ha, față de 73,3 t/ha estimate luna trecută și acum cu 2% peste media ultimilor cinci ani.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Eurostat: România este al treilea mare producător de petrol din UE

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană...
‹ adv ›

Vrancea: Zeci de fermieri au protestat împotriva sistemului antigrindină, cerând suspendarea tragerilor cu rachete

Zeci de fermieri s-au adunat luni, cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină...

Buzău: Costuri mai ridicate pentru producţia de usturoi în contextul generat de conflictul dintre Rusia şi Ucraina

Peste 250 de cultivatori de usturoi din judeţ au solicitat sprijin financiar prin intermediul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ),...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole