23.3 C
București
marți, 9 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina ar putea folosi noua rută de la Marea Neagră pentru livrările...

Ucraina ar putea folosi noua rută de la Marea Neagră pentru livrările de cereale

Ucraina ia în considerare folosirea noului său coridor de export pe timp de război de la Marea Neagră pentru livrările de cereale, după ce săptămâna trecută o navă de marfă sub pavilionul Hong Kong-ului a reuşit să plece din portul ucrainean Odesa, a anunţat luni Denys Marchuk, adjunctul şefului Consiliului Agrar, transmite Reuters.

De la declanşarea invaziei, Rusia a blocat porturile ucrainene şi apoi a ameninţat că va trata toate vapoarele ca potenţiale ţinte militare, după ce s-a retras, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră.

În replică, Ucraina a anunţat „un coridor umanitar” care înaintează de-a lungul liniei de coastă de lângă România şi Bulgaria.

„Doar un singur vas comercial a reuşit să treacă până acum, demonstrând necesitatea de a căuta rute alternative. Ar trebui să existe potenţiale deplasări ale încă 7-8 vapoare atunci poate în viitor aceste rute alternative vor deveni un coridor pentru navele care transportă cereale şi plante oleaginoase”, a declarat Denys Marchuk, la postul naţional de televiziune.

Publicaţia Financial Times a anunţat că autorităţile de la Kiev finalizează o schemă cu asigurătorii globali pentru acoperirea riscurilor în cazul navelor care călătoresc spre şi dinspre porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Pentru a atrage proprietarii de nave către porturile ucrainene bombardate de ruşi, Marchuk a declarat că Ucraina a alocat deja 20 miliarde de hrivne (547 milioane de dolari) pentru asigurarea navelor.

„Nu toţi proprietarii de nave vor avea curaj să folosească vasele într-un mediu nesigur”, a adăugat oficialul de la Consiliul Agrar.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole