23.7 C
București
marți, 7 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCiolacu: Am agreat cu premierul Şmîhal dublarea în perioada următoare a volumului...

Ciolacu: Am agreat cu premierul Şmîhal dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale din Ucraina

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că a agreat cu omologul său Denis Şmîhal dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la două la patru milioane de tone lunar.

Denis Şmîhal a efectuat vineri o vizită la Bucureşti.

„Am avut un schimb extins de opinii cu privire la evoluţiile recente ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, precum şi privind provocările cărora trebuie să le facă faţă în prezent Ucraina. Primul ministru Denis Şmîhal a făcut o prezentare extinsă a implicaţiilor deciziei unilaterale a Federaţiei Ruse de retragere din iniţiativa privind cerealele la Marea Neagră asupra securităţii alimentare globale, precum şi asupra economiei Ucrainei.

L-am asigurat că România se va implica în continuare, la fel ca şi până acum, în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către pieţele internaţionale. Prin România sperăm să tranziteze peste 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă – dublarea în perioada următoare a tranzitului de cereale ucrainean prin România, de la două milioane de tone pe lună acum, la patru milioane de tone”, a informat Ciolacu, la Palatul Victoria, în cadrul unor declaraţii de presă comune cu premierul ucrainean.

Potrivit premierului României, eforturile se vor concentra spre dezvoltarea capacităţilor şi coridoarelor deja existente, în primul rând a Canalului Sulina şi a Portului Constanţa.

„Am reconfirmat, astăzi, cu domnul prim-ministru aceste obiective şi această abordare”, a transmis Marcel Ciolacu.

El a menţionat că în cadrul discuţiilor a fost subliniată importanţa colaborării dintre cele două ţări, precum şi cu partenerii internaţionali.

„Am salutat rezultatele discuţiilor de vinerea trecută de la Galaţi între miniştrii responsabili de Transporturi şi infrastructură din România şi Ucraina. Aşa cum se cunoaşte, la discuţii au participat şi oficiali americani şi din partea Comisiei Europene. De asemenea, a luat parte şi ministrul de resort din Republica Moldova”, a completat Ciolacu.

Cei doi prim-miniştri au semnat o Declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale şi asigurarea tranzitului viabil al mărfurilor din Ucraina.

Premierul român a precizat că s-au trecut în revistă proiectele în lucru pentru creşterea traficului maritim, fluvial, feroviar, rutier, precum şi la punctele de trecere a frontierei, subliniind că măsurile vizate vor avea în vedere, în egală măsură, „nevoia sprijinirii Ucrainei, dar şi aşteptările şi preocupările legitime ale producătorilor şi fermierilor români”.

„România a făcut eforturi substanţiale, inclusiv prin alocarea de resurse bugetare naţionale pentru extinderea capacităţii de preluare, tranzit şi expediere pe toate aceste componente. Rezultatele acestor eforturi pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere se văd deja. Avem majorări ale tranzitului de 200% la unele din principalele puncte de tranzit, respectiv 500% în Portul Constanţa Sud.

Am subliniat, însă, foarte clar, că măsurile pe care le adoptăm la nivel naţional, precum şi cele la nivel european vor avea în vedere, în egală măsură, nevoia sprijinirii Ucrainei, dar şi aşteptările şi preocupările legitime ale producătorilor şi fermierilor români. Protejarea pieţei interne româneşti şi a fermierilor români este unul din obiectivele majore ale acestui Guvern şi mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcţia corectă”, a evidenţiat şeful Executivului de la Bucureşti.

Ciolacu şi Şmîhal au mai semnat două acorduri privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii şi deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei la Sighetu Marmaţiei – Bila Ţerkva.

„Sunt dovezi ale extinderii cooperării între România şi Ucraina, în beneficiul cetăţenilor ambelor ţări”, a indicat premierul Ciolacu.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bloomberg: Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor pentru crescătorii de animale

Ţările bogate ar trebui să reducă ajutoarele financiare oferite...
‹ adv ›

Hibridul de viță de vie 1001 a început să înflorească. Tratamente

În multe zone din țara noastră, Hibridul de viță de vie 1001 a început să înflorească. Acesta este semnul...

ANM: Cod galben de furtuni în 24 de judeţe şi în Bucureşti, până la ora 23:00

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole