17.6 C
București
miercuri, 22 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleConstanţa: Regia de Apă construieşte cu bani europeni opt parcuri fotovoltaice, investiţie...

Constanţa: Regia de Apă construieşte cu bani europeni opt parcuri fotovoltaice, investiţie de peste 29 mln lei

Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa va monta aproape 5.800 de panouri fotovoltaice în opt locuri unde sunt surse de apă şi staţii de epurare, printr-un proiect european în valoare de peste 29 milioane de lei, investiţie cu termen de finalizare decembrie 2023, au anunţat, miercuri, reprezentanţii instituţiei.

Investiţia va fi realizată după ce, potrivit unui comunicat de presă, în condiţiile scumpirii semnificative a curentului electric, pentru a reduce costurile de exploatare şi pentru menţinerea tarifelor, deşi există operatori, RAJA a realizat cu surse proprii programul pilot, unic la nivel naţional, de instalare de panouri fotovoltaice la Staţia de epurare Eforie Sud, datorită căruia s-a redus consumul de energie electrică cu 30%.

„Având în vedere rezultatele încurajatoare, a fost întocmită documentaţia pentru finanţarea cu fonduri europene a dezvoltării de parcuri fotovoltaice pentru încă 8 locaţii respectiv: Sursele de apă Cişmea A, Cişmea B, Cişmea C, Cişmea II şi Staţiile de Epurare Ape Uzate de la Medgidia, Mangalia, Buftea şi Feteşti. În luna mai a acestui an RAJA a semnat cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Contractul de Finanţare nr. 2198 „Construire 8 parcuri fotovoltaice”. Proiectul, în valoare totală de 29.257.487,42 lei, face parte din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), Axa 11 – „Măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi stimularea utilizării energiei regenerabile”, sprijinit financiar de Comisia Europeană”, reiese din comunicat.

Conform sursei citate, proiectul a demarat cu etapa de proiectare şi de amenajare a locaţiilor unde se vor instala panourile şi implicit pregătirea sistemelor de susţinere a acestora.

Vor fi montate 5.793 de panouri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 3.186,15 kWp. Numărul de panouri montate este diferit pentru fiecare locaţie, iar termenul de finalizare a investiţiei este 31 decembrie 2023.

„Beneficiile implementării acestui proiect sunt evidente. Parcurile fotovoltaice sunt sisteme de producţie a energiei electrice practice şi ecologice, prietenoase cu mediul, care protejează natura şi previn încălzirea globală. Totodată, urmărim atingerea obiectivelor Uniunii Europene privind producţia de energie din surse regenerabile prevăzute în Directiva UE 2018/2021. Nu în ultimul rând, vorbim şi despre reducerea intensităţii energetice în activitatea desfăşurată de RAJA. De asemenea, ne propunem extinderea acestui program şi la alte puncte de lucru, în funcţie de sursele de finanţare destinate acestui domeniu”, a declarat directorul general al RAJA SA Constanţa, Aurel Presură.

RAJA SA Constanţa operează în domeniul alimentării cu apă şi al preluării şi tratării apei uzate menajere în 170 de localităţi din şapte judeţe – Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Bacău.

Apa furnizată populaţiei este extrasă din 125 de surse de adâncime, cu 480 de puţuri, şi din trei surse de suprafaţă. Se adaugă 306 staţii de pompare (apă potabilă şi apă uzată), nouă staţii de tratare a apei, peste 6.500 kilometri de conducte de apă şi canalizare, 21 de staţii de epurare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Investiție de 40 milioane de euro într-o fabrică de ulei din sudul județului Gorj

O investiție de aproximativ 40 milioane de euro va...
‹ adv ›

Kazahstan anunță construcția celei mai mari ferme de bovine din țară

În sudul Kazahstanului se va lansa cea mai mare fermă de îngrășare a bovinelor din țară, cu o capacitate...

Musca morcovului – combatere în grădină și suprafețe extinse

Musca morcovului (Chamaepsila rosae, Psila rosae) este un dăunător care poate produce pagube importante. Larvele muștei morcovului produce mai multe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole