11.8 C
București
luni, 13 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina ar putea recolta în acest an o cantitate de 50-55 mln...

Ucraina ar putea recolta în acest an o cantitate de 50-55 mln de tone de cereale

Producţia de cereale a Ucrainei din acest an putea să ajungă la 50-55 milioane de tone, comparativ cu o recoltă de 53 milioane de tone în 2022, a declarat marţi ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite Reuters.

Potrivit lui Taras Vîsoţki, o producţie mai bună la hectar este principalul motiv pentru noua estimare.

„Fermierii recoltează mai mult grâu decât se aşteptau, aşa că va fi o revizuire a estimărilor de producţie în sens pozitiv şi acum o prognoză moderată arată că am putea recolta peste 50, chiar 55 de milioane de tone. În acelaşi timp, consumul intern este de aproximativ 18 milioane de tone, deci producţia va fi de trei ori mai mare decât consumul intern”, a spus Taras Vîsoţki pentru postul naţional de televiziune.

Oficialul nu a oferit alte detalii. Însă, anterior, Ministerul Agriculturii de la Kiev a estimat că producţia de cereale din acest an la aproximativ 46 milioane de tone şi oficiul naţional de prognoze meteo din Ucraina se aşteaptă la o recoltă de 49 milioane de tone de cereale.

Recent şi uniunea traderilor de cereale din Ucraina (UGA) şi-a îmbunătăţit estimările referitorare la producţia combinată de cereale şi oleaginoase din 2023 cu aproximativ opt milioane de tone, până la 76,8 milioane de tone. Prognozele UGA includ o cantitate de 26,9 milioane tone de porumb, 20,2 milioane tone de grâu, 5,2 milioane tone de orz, 13,9 milioane tone de seminţe de floarea soarelui, 3,9 milioane tone de rapiţă şi 4,8 milioane de tone de soia boabe.

Taras Vîsoţki a mai spus marţi că fermierii ucraineni nu au dificultăţi când vine vorba de stocarea cerealelor dar a adăugat că cerealele ar trebui exportate în pofida capacităţilor limitate de export ale Ucrainei.

Majoritatea exporturilor de cereale în sezonul 2022/2023 s-au derulat prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, în conformitate cu un acord intermediat de ONU şi Turcia în luna iulie a anului trecut pentru a răspunde la o criză alimentară mondială, agravată de invadarea Ucrainei de către Rusia şi blocada porturilor ucrainene. Rusia a părăsit acest acord la data de 17 iulie pe motiv ca solicitările Moscovei referitoare la relaxarea sancţiunilor impuse pentru exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti nu au fost îndeplinite.

În prezent, Ucraina exportă cantităţi limitate de cereale via porturile de la Dunăre precum şi via graniţa sa terestră cu Uniunea Europeană.

„Este imposibil să transportăm întreaga cantitate pe cale fluvială sau feroviară. Alternativ, trei până la patru milioane de tone pot fi exportate, dar pentru a exporta toate cerealele, trebuie ca porturile de la Marea Neagră să fie redeschise”, a spus Taras Vîsoţki.

Acesta a mai spus că dificultăţile la export i-a forat pe producători să îşi modifice planurile cu privire la însămânţări şi au de gând să facă tranziţie de la cereale la oleaginoase.

Ministerul Agriculturii de la Kiev a informat că a cerut fermierilor să trimită planurile lor privind însămânţările în anul 2024 pentru a putea elabora o estimare preliminară cu privire la sezonul 2024/2025.

„Până la data de 15 august vom avea o imagine finală cu privire la planurile fermierilor”, a precizat Taras Vîsoţki.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului...
‹ adv ›

Reuters: Ucraina caută cumpărători pentru zahăr; cota de export în UE, aproape epuizată

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de zahăr acordată de Uniunea Europeană pentru întregul an 2024...

Reuters: Oficialii ucraineni se aşteaptă la scăderea exporturilor de grâu şi porumb în 2024/25

Exporturile de grâu şi porumb ale Ucrainei ar putea scădea cu aproape un sfert în următorul sezon, care va...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole