16.4 C
București
sâmbătă, 15 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia va autoriza intrarea a 30 de nave din porturile ucrainene de...

România va autoriza intrarea a 30 de nave din porturile ucrainene de la Dunăre până vineri

Oficialii români au declarat joi că, în două zile, vor permite trecerea prin vamă a unui număr de până la 30 de nave care aşteaptă să intre în România din porturile ucrainene de la Dunăre, un semn că schimburile comerciale nu s-au oprit în pofida atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene, transmite Reuters.

Traficul pe Dunăre este ultima rută prin care Ucraina poate să îşi exporte cerealele pe calea apelor, după ce Rusia a introdus luna trecută o blocadă de facto asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Înainte ca Rusia să se retragă din acordul privind coridorul din Marea Neagră, porturile de la Dunăre erau responsabile pentru aproximativ un sfert din exporturile de cereale ale Ucrainei. Cerealele sunt încărcate pe barje care ulterior trec prin apele teritoriale ale României până în Portul Constanţa.

Datele arată că atât Dunărea cât şi gurile de vărsare ale fluviului sunt aglomerate cu nave care încearcă să ajungă şi să iasă din porturile ucrainene.

„Încercăm să gestionăm aceste aglomerări cât mai bine putem pentru a decongestiona navigaţia pe Dunăre”, a spus Florin Uzumtoma, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi.

„În două zile vom autoriza aproximativ 30 de nave, cel puţin 12, dacă nu 14, astăzi iar restul mâine”, a mai spus Uzumtoma.

Potrivit acestuia, în lunile mai şi iunie, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos a autorizat un număr record de nave care au venit din porturile interioare ale Ucrainei, fiind vorba de peste 477 de nave pe lună.

„Lunile mai şi iunie au fost luni de vârf şi ne aşteptăm ca şi în august să avem o lună de vârf, în pofida a tot ceea ce s-a întâmplat”, a apreciat Florin Uzumtoma.

La finele lunii iulie, directorul general al Comisiei Dunării, o organizaţie interguvernamentală care gestionează navigaţia pe Dunăre, a declarat pentru Reuters că ar putea fi nevoie ca porturile interioare ale Ucrainei să fie protejate de atacurile aeriene pentru a reface încrederea şi a asigura continuarea exporturilor de cereale. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

INS: Exporturile de cereale și preparate pe bază de cereale au crescut cu 41% în primele nouă luni ale anului trecut

România a exportat, în primele nouă luni ale anului trecut, cereale şi preparate pe bază de cereale în sumă...

Rusia îşi suspendă participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole