12.4 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFocar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din judeţul Teleorman

Focar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din judeţul Teleorman

Un focar secundar de gripă aviară a fost diagnosticat marţi la o gospodărie din judeţul Teleorman, cu 42 de păsări, acesta fiind în apropiere de exploataţia unde a fost confirmat focarul primar din localitatea Ţigăneşti, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Azi, 31 octombrie, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 la două probe prelevate de la două păsări moarte, dintr-o gospodărie aflată în imediata proximitate a exploataţiei unde a fost diagnosticat focarul primar, din localitatea Ţigăneşti, judeţul Teleorman. Având în vedere că această gospodărie se află la o distanţă de 130 de metri de locul unde a fost diagnosticat focarul primar, acesta este considerat focar secundar de influenţă aviară”, a transmis ANSVSA.

Conform procedurilor, cele 42 de păsări (23 de raţe şi 19 găini) din gospodărie au fost ucise, cadavrele au fost ecarisate prin îngropare împreună cu resturile de furaje şi aşternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor în gospodăriile afectate au fost finalizate primele dezinfecţii.

Autoritatea precizează că se menţin măsurile pentru combaterea şi stingerea focarelor de gripă aviară adoptate de Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Teleorman.

„Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menţine cel puţin treizeci de zile de la data încheierii operaţiunilor preliminare de curăţare şi dezinfecţie a exploataţiilor infectate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă”, transmite ANSVSA.

Potrivit sursei citate, ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Botoşani: Focar de gripă aviară într-o gospodărie din Băluşeni

Un focar de gripă aviară a fost înregistrat în...
‹ adv ›

Ungaria anunţă descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1

Ungaria a descoperit un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la o fermă de fazani din judeţul Jasz-Nagykun-Szolnok,...

Reuters: Franţa a descoperit un focar de gripă aviară la o fermă de raţe care au fost vaccinate

Franţa a descoperit un focar de gripă aviară la o fermă de raţe din regiunea Vendee, a anunţat joi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole