13 C
București
joi, 9 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum evităm răspândirea semințelor de buruieni de la un câmp la altul...

Cum evităm răspândirea semințelor de buruieni de la un câmp la altul în timpul recoltării

Perioada recoltării este un moment cheie pentru a limita răspândirea semințelor de buruieni de la o parcelă la alta. În acest articol, prezentăm câteva recomandări ale organizației de cercetare în agricultură Arvalis pentru a evita aceste probleme.

Regula de aur este să nu recoltați niciodată o zonă curată după o zonă infestată, fără a curăța în prealabil cu grijă combina.

Dacă parcelele sunt în majoritate curate, mai întâi vor fi recoltate zonele curate. Dacă două parcele apropiate sunt infestate cu aceeași buruiană, este posibil să se continue recoltarea zonelor înburuienate de pe prima parcelă cu zonele infestate de pe a doua, înainte de a efectua curățarea mașinii. Acest lucru economisește o operațiune de curățare.

Ce părți ale combinei trebuie curățate? Trebuie să curățați oriunde pot să se acumuleze semințe de buruieni! Pentru aceasta, este bine să poziționați mașina pe o zonă necultivată, cu motorul oprit, și să începeți prin a curăța partea de jos a barei de tăiere și partea de sus a transportorului.

Apoi, goliți rezervorul de sub transportor de pietre și curățați sitele.

Verificați trapele elevatorului, precum și interiorul buncărului și trapa de descărcare (dacă există), pentru că semințele se ascund în colțuri.

Penultima etapă se efectuează cu motorul pornit: reglați ventilatoarele și bătătorul la viteza maximă și ridicați și coborâți de mai multe ori bara de tăiere, rotind elevatorul de descărcare. Repetați această operațiune de 2-3 ori timp de 30 de secunde.

În final, opriți din nou motorul și curățați exteriorul combinei: partea de sus a deflectorului și puntea din spate.

Care sunt dezavantajele sau constrângerile acestei strategii?

Recoltarea este complicată de necesitatea trecerii de la zonele curate la cele îmburuienate. S-ar putea să fie necesar să recoltați pe diagonală, ceea ce va duce la distribuirea pe diagonală a resturilor.

Trebuie de asemenea să aveți grijă să nu deteriorați utilajul trecând prin șanțuri săpate la trecerile pulverizatorului. Uneori, această strategie rămâne dificil de implementat atunci când există mai multe specii de buruieni prezente și răspândite într-o parcelă.

Fiecare curățare a combinei durează 20 până la 30 de minute. Toate acestea reprezintă evident timp și efort, dar, în schimb, previne extinderea zonelor problematice pentru anul următor.

Pe lângă curățarea mașinii după recoltarea unei parcele, alte soluții mecanice permit limitarea returnării semințelor de buruieni la sol. Exemplele includ colectarea sau mărunțirea plevei cu echipamente specifice instalate direct pe combina de recoltat.

Autor: Edouard Baranger, Arvalis, Franța. Imagini: Arvalis.fr.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: 164 de milioane de euro pentru intervenţiile din PS 2023-2027

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va lansa în...
‹ adv ›

Florin Barbu: Am susţinut şi susţin în continuare reabilitarea sistemului de irigaţii al României

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi omologul său din Israel, Avi Dichter, însoţit de o delegaţie condusă...

Eurostat: Comerţul UE cu produse agricole a scăzut cu 3,2% anul trecut

Valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii a ajuns în 2023...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole