16.7 C
București
miercuri, 8 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleZiua Porumbului Orezu 2023, anulată din cauza secetei pedologice și valurilor de...

Ziua Porumbului Orezu 2023, anulată din cauza secetei pedologice și valurilor de căldură caniculară

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) anunță anularea ediției din acest an a „Zilei Porumbului Orezu”, unul dintre cele mai așteptate evenimente din calendarul agricol românesc.

Această decizie a fost determinată de condițiile pedo-climatice extreme cu care se confruntă agricultura românească în acest sezon. Prolongarea secetei pedologice și valurile de căldură caniculară care au lovit regiunile Bărăgan, anumite zone din Moldova și Dobrogea au afectat semnificativ culturile de porumb.

Evenimentul „Ziua Porumbului Orezu”, ajuns la cea de-a 14-a ediție, reunește anual peste 2.000 de participanți pentru a celebra cultura de porumb în ferma Elsit din Orezu. Acesta este un loc de întâlnire pentru fermieri, procesatori, cercetători și alte părți interesate pentru a discuta ultimele tendințe, provocări și oportunități în domeniul agricol.

În acest context dificil, Forumul APPR susține trei instrumente de gestionare a riscurilor în agricultură: Fondul de risc, Instrumentul financiar de garantare și Instrumentul fiscal. Aceste măsuri sunt menite să ofere un sprijin fermierilor afectați de pierderi ale producției, în vederea continuării activității lor.

1. Fondul de risc – instrumentul de sprijin al fermierilor afectaţi de pierderi ale producţiei, format din procentul de 3% reţineri anuale din plăţile directe acordate de APIA pentru fiecare fermier în parte începând cu anul de cerere 2023. Sumele acumulate vor fi suplimentate cu contribuţia publică provenind din Fondul European pentru Dezvoltare Rurală şi din cofinanţarea de la bugetul de stat. Sumele aferente Fondului de risc, colectate de APIA sunt gestionate de către această instituție printr-un cont în lei purtător de dobândă, deschis la o instituție financiar-bancară din România.

2. Instrumentul financiar de garantare pentru finanţarea capitalului de lucru necesar fermierilor până la încasarea sumelor cuvenite din fondul de risc pentru pierderile de producţie înregistrate ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile.

3. Instrumentul fiscal prin care fermierii vor beneficia de unele facilităţi privind impozitele și taxele datorate bugetului de stat. Astfel, fermierii persoane juridice pot constitui provizioane de risc, în scopul acoperirii pierderilor generate de riscuri care afectează producția agricolă. Valoarea provizioanelor reprezintă cheltuiala deductibilă. Același proiect de act normativ menționează înființarea unui Comitet de Gestionare a Riscurilor în Agricultură, coordonat de MADR.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Ziua Fructelor în Republica Moldova – start înregistrare expozanți

Asociația Moldova Fruct din Republica Moldova și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova invită pe 12 iulie 2024 la Ziua Fructelor 2024. „Evenimentul...

Târgul de Florii – Eveniment de promovare a produselor autohtone din zona montană

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Cooperativa Caprirom Sud-Muntenia în parteneriat cu Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM)...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole