18.9 C
București
marți, 7 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBTA: Comisia Europeană a aprobat înscrierea iaurtului bulgăresc în registrul DOP

BTA: Comisia Europeană a aprobat înscrierea iaurtului bulgăresc în registrul DOP

Comisia Europeană a anunţat marţi că a aprobat includerea iaurtului bulgăresc (kiselo mlyako) pe lista produselor ce beneficiază de Denumire de Origine Protejată (DOP) din Bulgaria, informează BTA.

Iaurtul cu un gust uşor acru (kiselo mlyako) este un produs obţinut din laptele colectat de la oi, vaci, bivoliţe, capre sau un amestec de mai multe tipuri de lapte produse în Bulgaria. La acest iaurt se folosesc două specii de bacterii: Streptococcus thermophilus şi Lactobacillus bulgaricus.

Iaurtul bulgăresc se caracterizează printr-un gust şi o aromă proaspetă, care se datorează celor 34 de substanţe aromate ce rezultă din fermentarea laptelui şi acţiunea combinată a celor două bacterii. Noua denumire se adaugă listei celor 1.641 de produse agricole deja înregistrate pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP)

„Acest produs tradiţional din Bulgaria a devenit faimos la nivel mondial pentru proprietăţile sale benefice, iar includerea sa pe lista DOP îl va ajuta să devină şi mai popular”, a declarat ministrul bulgar al Agriculturii, Kiril Vatev.

Acesta a mai spus că noua înregistrare va da producătorilor bulgari un avanataj competitiv şi va oferi producătorilor garanţii suplimentare cu privire la calitatea şi originea produselor.

Iniţiativa de obţinerea a statutului de Denumire de Origine Protejată (DOP) pentru iaurtul bulgăresc a venit de la o asociaţie a producătorilor bulgari de produse lactate tradiţionale. O cerere a fost trimisă de Ministerul bulgar al Agriculturii către Comisia Europeană în luna februarie 2021.

Iaurtul bulgăresc este al patrulea produs care beneficiază de Denumire de Origine Protejată din Bulgaria şi de protecţie la nivelul UE. Celelalte trei sunt: Bulgarsko byalo salamureno sirene (brânză bulgărească în saramură), Strandzhanski bilkov chay (ceaiul din Strandja) şi Strandzhanski manov med (mierea din Strandja).

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bulgaria primeşte 197 milioane de euro de la UE pentru modernizarea reţelei energetice

Comisia Europeană a anunţat că miercuri vor fi plătiţi...
‹ adv ›

Bulgaria va suspenda importul de seminţe de floarea soarelui din Ucraina

Guvernul Bulgariei a fost de acord să oprească temporar importul de seminţe de floarea soarelui din Ucraina, după protestele...

Bulgaria a decis să nu prelungească interdicţia de a importa cereale ucrainene

Bulgaria a decis joi, contrar Poloniei, să nu prelungească interdicţia de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie, data...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole