Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Rezolv Energy, producător independent de energie regenerabilă axat pe Europa Centrală şi de Sud-Est, a achiziţionat drepturile de a construi şi exploata o centrală solară de 229 MW în localitatea Silistra din nord-estul Bulgariei, la mai puţin de 10 km de graniţa cu România.
Potrivit unui comunicat al companiei, denumită „Sfântul Gheorghe”, construcţia urmează să înceapă la finalul acestui an şi se aşteaptă ca centrala să fie finalizată la începutul anului 2025. Odată construită, aceasta va fi cea mai mare centrală solară din Bulgaria.
Rezolv a achiziţionat proiectul de la compania bulgară YGY Industries JSC, deţinută de Yavor Georgiev.
Proiectul „Sf. Gheorghe” va fi construit pe locul fostului aeroport Silistra, un aerodrom dezafectat care se întinde pe 165 de hectare. Proiectul va cuprinde aproape 400.000 de panouri solare. Cu o producţie medie anuală de energie de 313 gigawaţi oră (GWh), proiectul va produce echivalentul a 13% din energia solară instalată în prezent în Bulgaria.
Centrala va fi conectată la reţeaua principală de transport de 110 kV prin intermediul a două linii de conexiune independente cu o lungime totală de aproximativ 6 kilometri. Energia va fi vândută utilizatorilor comerciali şi industriali prin intermediul unor acorduri de achiziţie de energie (PPA) pe termen lung.
Proiectul „Sf. Gheorghe” va fi proiectat, construit şi exploatat în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG).
Rezolv Energy a fost lansată anul trecut de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă. Rezolv are deja în pregătire proiecte de peste 2 GW de energie curată în România, inclusiv proiectul Dama Solar de 1.044 MW, care va deveni cea mai mare centrală solară din Europa odată ce va fi operaţională.
Rezolv Energy este un producător independent de energie regenerabilă.
Actis este un investitor global de top în infrastructură durabilă. De la înfiinţare, Actis a atras investiţii 24 de miliarde de dolari şi are active în administrare de peste 15 miliarde de dolari.