32.7 C
București
joi, 20 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia propune CE prelungirea derogărilor pentru fermierii europeni cu privire la rotaţia...

România propune CE prelungirea derogărilor pentru fermierii europeni cu privire la rotaţia culturilor şi asigurarea zonelor neproductive

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, a propus în cadrul Consiliului Agricultură şi Pescuit (AgriFish) prelungirea în 2024 a derogării pentru toţi fermierii europeni de la implementarea cerinţelor privind rotaţia culturilor (GAEC 7), respectiv cea privind asigurarea unui procent minim din suprafaţa agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8).

Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii, propunerea României s-a bucurat de susţinerea mai multor state membre, având în vedere prelungirea războiului din Ucraina, precum şi faptul că impactul de mediu al acestor derogări este unul minim.

Comisia Europeană urmează să analizeze propunerea ţării noastre în vederea aprobării acesteia.

În ceea ce priveşte subiectul legat de utilizarea pesticidelor, Florin-Ionuţ Barbu a afirmat că România este unul dintre statele membre care utilizează una dintre cele mai mici cantităţi de substanţă activă la hectar în comparaţie cu media europeană (0,57 kg substanţă activă/ha, faţă de 2,6 kg/ha).

„Reducerea acestei cantităţi în termeni de procente, aplicată unitar fără a ţine cont de particularităţile fiecărui stat membru în parte, ridică serioase semne de întrebare, atât cu privire la viabilitatea fermelor şi competitivitatea fermierilor, cât şi asupra asigurării securităţii alimentare a întregii Uniuni Europene. Sunt motive suficiente şi uşor de înţeles pentru care nu putem fi de acord cu ţintele obligatorii stabilite la nivel naţional” , a spus ministrul Agriculturii.

El a solicitat ca documentul să fie analizat în profunzime la nivel tehnic pentru a evita ca producţia europeană şi securitatea alimentară a UE să fie grav afectate.

În marja Consiliului AgriFish, ministrul român al Agriculturii a avut, alături de omologii din Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia, o întrevedere cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, pentru a susţine prelungirea măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui originare din Ucraina până la sfârşitul anului.

Săptămâna trecută, la Varşovia, ministrul Florin-Ionuţ Barbu a participat la întâlnirea cu miniştrii Agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, unde cei cinci oficiali au semnat o declaraţie comună privind necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui originare din Ucraina.

De asemenea, prin această declaraţie, miniştrii au propus ca lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare decât cerealele şi seminţele oleaginoase.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Balonarea la miei și iezi – cauze, tratament și prevenire

Balonarea la miei și iezi sau Enterotoxemia anaerobă este...
‹ adv ›

Investiţii în exploataţii agricole – Solicitările de finanţare se pot depune începând de marţi, 25 iunie

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) lansează sesiunea de primire a solicitărilor de finanţare pentru achiziţii simple de utilaje...

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

ADAMA Agricultural Solutions România și Grupul ADAMA, lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, aniversează 10 ani de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole