Fermierii din acvacultură, care protestează miercuri în faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), solicită autorităţilor includerea sectorului în capitolul Agricultură pentru a putea utiliza instrumentele de plată din Pilonul I al Politicii Agricole Comune (PAC).
Acesta a precizat că acvacultura este o activitate zootehnică, ceea ce înseamnă că sectorul are nevoie de sprijin financiar la fel cum se acordă în orice domeniu agricol.
Preşedintele ROMFISH s-a arătat dezamăgit de faptul că fermierii reuşesc să obţină mai mult în dialogul pe care îl au la nivel european, decât în cel susţinut la nivel naţional.
În opinia sa, noul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, s-a arătat foarte deschis la dialog, având în vedere că Patronatul Peştelui din România şi Asociaţia Naţională a Producătorilor din Pescărie ROMFISH – cele două organizaţii care au iniţiat protestul de la MADR – au transmis ministrului şi o listă cu soluţii la fiecare problemă din sector, „nu doar o listă de probleme”.
Fermierii din acvacultură protestează miercuri, în intervalul orar 11:00 – 15:00, în faţa MADR.
Potrivit documentului, printre motivele care au generat protestul se numără finanţările europene în contractele derulate prin POPAM, care falimentează sectorul în loc să îl sprijine, şi situaţia nerezolvată de 14 ani a terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajări piscicole aflate în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.
Fermierii din sector acuză, de asemenea, tarifele foarte mari ale apei şi autorizaţiilor/avizelor accesorii pentru acvacultură şi birocraţia nejustificată, potrivit acestora, decât de interese financiare de grup.
În plus, cele două organizaţii arată că, deşi acvacultura este furnizor net de servicii de mediu, acestea nu sunt recunoscute şi nici compensate cum este cazul altor ramuri ale agriculturii.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial dintre Uniunea Europeană şi ţările Mecursor,...