25.5 C
București
luni, 22 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGiurgiu: Au fost depistate patru focare de pestă porcină africană

Giurgiu: Au fost depistate patru focare de pestă porcină africană

Patru focare de pestă porcină africană (PPA) au fost depistate în localitatea giurgiuveană Prundu, iar Centrul Local de Combatere a Bolilor, organizat la nivelul Instituţiei Prefectului, a dispus uciderea animalelor din focarele de boală, dezinfecţia riguroasă a exploataţiilor contaminate şi instituirea de zone de restricţii sanitar- veterinare şi supraveghere în opt localităţi limitrofe.

„La această dată, la nivelul judeţului Giurgiu evoluează patru focare de Pestă Porcină Africană. Toate focarele sunt înregistrate în localitatea Prundu. Astfel, în cadrul şedinţelor Centrului Local de Combatere a Bolilor, organizate la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Giurgiu s-a dispus uciderea animalelor din focarele de boală, îngroparea acestora în locurile special destinate acestui scop, dezinfecţia riguroasă a exploataţiilor contaminate şi instituirea zonelor de restricţii sanitar-veterinare ce cuprind o zonă de protecţie care include localităţile Prundu şi o zonă de supraveghere în localităţile Puieni, Pietrele, Greaca, Zboiu, Vlad Ţepeş, Mironeşti, Teiuşu. La momentul actual, medicii veterinari de liberă practică efectuează catagrafierea efectivelor de suine existente în gospodăriile populaţiilor conform reglementărilor legale în vigoare”, precizează Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu.

Totodată, inspectorii sanitar veterinari au făcut un apel la crescătorii de porci din judeţ să conştientizeze gravitatea acestei boli şi să încerce, pe cât posibil, să respecte condiţiile de biosecuritate pentru a evita pătrunderea virusului în efectivele de suine deţinute în gospodărie.

Cumpărarea de suine din locuri neautorizate şi fără documente sanitar veterinare, introducerea în gospodărie şi apoi în hrana animalelor de furaje proaspăt recoltate de pe câmp fără a respecta perioada de aşteptare recomandată de autorităţi, neanunţarea în cel mai scurt timp a medicului veterinar împuternicit asupra oricărui caz de îmbolnăvire a suinelor din gospodărie în vederea luării de măsuri pentru evitarea diseminării virusului în afara exploataţiei, efectuarea de tratamente cu personal neautorizat şi fără respectarea normelor de biosecuritate în momentul accesului şi părăsirii exploataţiei de către aceştia, participarea la acţiuni de vânătoare sau de tăiere a materialului lemnos din păduri şi apoi pătrunderea în exploataţie fără a schimba echipamentul de lucru sunt principalele cauze care pot determina apariţia Pestei Porcine Africane în exploataţiile de porcine din sistemul gospodăresc, se mai arată în comunicatul DSVSA Giurgiu. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Germania confirmă noi cazuri de pestă porcină africană

Un caz de pestă porcină africană (ASF) a fost...
‹ adv ›

Buzău: Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu aproximativ 3.000 de animale

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a declarat focar de pestă porcină africană într-o fermă din judeţ...

Bihor: Cinci focare noi de PPA la porcii domestici înregistrate în ultima lună în judeţ, a anunţat DSVSA

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a informat, luni, că în ultima lună în judeţ au fost...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole