27.8 C
București
joi, 25 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR: Durata de execuție a contractelor de finanțare din PNDR 2014-2020 va...

MADR: Durata de execuție a contractelor de finanțare din PNDR 2014-2020 va fi prelungită până la data de 31 decembrie 2025

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, a semnat decizia de prelungire a duratei de execuție a proiectelor contractate în cadrul PNDR 2014-2020, ținând cont de stadiul de realizare, de specificitatea fiecărui proiect, precum și de evitarea riscului de dezangajare a fondurilor, cu încadrarea în perioada maximă de eligibilitate a cheltuielilor FEADR, respectiv 31 decembrie 2025.

Tot astăzi, ministrul Barbu a avut o întâlnire cu beneficiarii de investiții, care au fost informați cu privire la prelungirea termenului de implementare a proiectelor. La discuții au participat, de asemenea, secretarul de stat Sorin Moise, directorul general al AMPNDR Dana Rebega și George Chiriță, directorul general al AFIR.

Decizia a fost luată în baza legislației europene care prevede extinderea cu încă doi ani a perioadei inițiale de implementare a PNDR care expira la 31 decembrie 2023, dând astfel posibilitatea autorităților române să efectueze plăți și după sfârșitul acestui an. 

‹ adv ›

Din datele deținute de AFIR, în prezent sunt în derulare 3269 contracte finanțate prin PNDR 2014-2020, aflate în diferite stadii de implementare. Prin prelungirea duratei de execuție a proiectelor, numărul investițiilor realizate prin PNDR și gradul de absorbție a fondurilor alocate României vor crește.

Prelungirea duratei de execuție a contractelor de finanțare după data de 31.12.2023 se va realiza cu condiția că stadiul implementării proiectului să fie de minimum 30%, demonstrat prin plățile efectuate de către AFIR și/sau plățile beneficiarilor către furnizorii de bunuri, servicii și lucrări.

Prelungirea duratei de execuție se poate acorda pentru o durată de maximum 1 an cu posibilitatea extinderii, dacă este cazul, până la data de 31 decembrie 2025, în funcție de stadiul de realizare a proiectului şi a fezabilității încadrării în termenul final de eligibilitate a cheltuielilor, cu respectarea condițiilor procedurale prevăzute pentru aprobarea prelungirii duratei de execuție (condițiile pentru beneficiarii care au primit avans și plată penalități). 

Pentru alte contracte încheiate în baza alocării 2014-2020 (cu excepția tranziției) aferente sub-măsurilor 6.1,9, 16 și cele încheiate în cadrul LEADER a căror durată de execuție aprobată a fost mai redusă față de termenul procedural,  prelungirea se poate acorda până la împlinirea celor 2, 3 sau 5 ani de execuție conform procedurilor în vigoare.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Ministrul Agriculturii cere băncilor soluții pentru creditele fermierilor afectați de secetă

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut luni o primă întâlnire cu reprezentanţii băncilor comerciale, cărora le-a...

Autorizație temporară pentru tratamente pe bază de neonicotinoide la semințele de cereale păioase de toamnă

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a autorizat utilizarea în situaţii de urgenţă a unui produs din categoria neonicotinoidelor,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole