20.1 C
București
vineri, 11 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleINS: Sacrificările de bovine şi păsări în unităţile industriale, tendinţă ascendentă în...

INS: Sacrificările de bovine şi păsări în unităţile industriale, tendinţă ascendentă în 2022

Sacrificările de bovine şi păsări în unităţile industriale (abatoare) au înregistrat o tendinţă ascendentă, în anul 2022, comparativ cu anul 2021, iar sacrificările de porcine, ovine şi caprine o tendinţă descendentă, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut faţă de anul precedent cu 3% în timp ce producţia de carne de bovine a scăzut cu 1,6%. Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (47,6%), Centru (11%), Vest (peste 10%) şi Sud-Muntenia (10,5%).

Sacrificările de porcine au scăzut cu 11,4% iar producţia a înregistrat un declin de 14,1%. Sacrificările de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile: Vest (peste 38%), Sud-Muntenia (22,1%), Nord-Est (13,7%) şi Nord-Vest (12,6%).

‹ adv ›

Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 22,3%, iar producţia de carne s-a redus cu 21,7%. Cele mai importante ponderi ale sacrificărilor de ovine şi caprine au fost înregistrate de regiunile: Sud-Muntenia (peste 26%), Vest (peste 20%), Nord-Est (17,9%) şi Centru (14,2%).

Numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut faţă de anul 2021 cu 5,2%, iar producţia de carne de pasăre a crescut cu 5,6%. În anul 2022, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile: Nord-Est (27,4%), Sud-Est (22,7%), Centru (17,3%) şi Sud-Vest Oltenia (peste 13,0%).

În anul 2022 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă brut, colectată de unităţile procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare, a crescut cu 7086 tone (+0,6%). Cantitatea colectată de lapte brut de capră a crescut cu 6,6%, în timp ce cantităţile colectate de lapte brut de bivoliţă şi oaie au scăzut cu 11,2%, respectiv cu 28,8%.

Cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 19.840 tone (+14,3%). În anul 2022, cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la lapte praf cu 221 tone (+9,9%), brânză topită cu 483 tone (+4,7%) şi brânză (inclusiv urdă) cu 3971 tone (+4%).

Producţia de brânză obţinută din lapte de vacă (care reprezintă 93% din producţia totală de brânzeturi) a crescut, de asemenea, cu 4.179 tone (+4,6%). Scăderi ale producţiei în anul 2022 faţă de anul 2021 au fost înregistrate la următoarele produse lactate: unt cu 745 tone (-6,7%), lapte de consum cu 20050 tone (-5,2%), smântână cu 2371 tone (-3,5%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 7.732 tone (-3,5%).

Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (40,6%), Nord-Vest (19,3%) şi Nord-Est (17%).

Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (56%), Nord-Vest (21,4%), Vest (peste 15%). Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 79% din producţia de produse lactate proaspete (smântână şi laptele acidulat) : Centru (38,4%), Bucureşti-Ilfov (peste 23%) şi Nord-Vest (17,6%).

Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (46,9%), Vest (32,7%), Nord-Vest (9%) şi Nord-Est (5,3%). Brânza (inclusiv urda) s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (39,4%), Nord-Est (23,3%), Nord-Vest (17,9%), Sud-Muntenia (8,5%) şi Sud-Est (7,5%).

  • Citește despre ->
  • INS
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

INS: Volumul de lemn exploatat s-a diminuat cu 2%, în 2023

Operatorii economici atestaţi în exploatarea forestieră au raportat un volum de lemn exploatat în scădere cu 2%, în 2023,...

INS: Creştere uşoară a efectivelor de bovine în România, la jumătatea anului 2024

România avea un efectiv de bovine de 1,835 milioane de capete la 1 iunie 2024, în creştere cu 0,1%...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole