-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

HomepageAdvDigital Farmer - Cursuri gratuite pentru fermieri și cadre didactice din unitățile...

Digital Farmer – Cursuri gratuite pentru fermieri și cadre didactice din unitățile de învățământ cu profil agricol

Business Inovation Council, partener în proiectul Digital Farmer va organiza din toamnă cursuri gratuite atât pentru fermieri, cât și pentru cadrele didactice din unitățile de învățământ cu profil agricol.

Aceste activități sunt rezultatul proiectului Digital Farmer implementat de către Business Inovation Council, în calitate de partener, rezultate prezentate astăzi, 23 iunie, în cadrul unui eveniment de diseminare.

Digital Farmer, proiect finanțat de programul Erasmus+, are o valoare de 288.986 de euro, este implementat în perioada  ianuarie 2022 – ianuarie 2024 și presupune elaborarea a două manuale pe educație digitală pe agricultură, traininguri și metodologii de predare inovatoare pentru o calificare a sistemului VET în agricultură și, în cele din urmă, îmbunătățirea competențelor părților interesate din sectorul agricol.

În consecință, fermierii vor dezvolta și vor dobândi noi competențe în domeniul agriculturii. Partenerii acestui proiect sunt instituții de învățământ, agenții de marketing și organizații de business din România, Italia, Grecia, Spania, Turcia, Slovenia și Estonia.

Acest proiect a fost conceput pentru a răspunde nevoilor sectorului agriculturii și producției alimentare, care se schimbă atât de rapid că urmare a utilizării tehnologiilor digitale, astfel creându-se și o platformă online: Rețeaua Fermierilor Digital.

Această platformă va funcționa atât ca schimb de bune practici între fermierii români, dar și la nivel european, cât și ca instrument de susținere și ajutor pentru diverse sisteme digitale utilizate în agricultură.

Cursurile vor avea loc online, gratuit, în luna septembrie. Cursul va oferi informații despre instrumente de educație digitală și modalități de a preda aceste instrumente inovative la clasă, educație digitală în agricultura dedicată în special fermierilor cu explicații privind tehnologiile pe care pot să le folosească, precum blockchain, NIR-uri, drone, instrumente și software de e-comerce.

La evenimentul de diseminare a rezultatelor proiectului Digital Farmer au participat Horia Grosu – Directorul general al INCDBNA‑IBNA Balotești și Dragomir Cătălin- Vicepreședintele CA, Președintele Consiliului Științific și Director științific al INCDBNA‑IBNA Balotești, Adrian Dobrescu- Director Departament Consiliu Tehnic Fermieri (IAA), Marius Tatu Manager de Proiect Drone Agricole și Gabriel Constantin Păstrăv CEO Golden Fish.

INCDBNA‑IBNA Balotești este cea mai importantă unitate de cercetare din domeniul creșterii animalelor din România și însumează 53 de ani de cercetări de nutriție și biologie animală în sprijinul  dezvoltării sectorului zootehnic românesc, cu proiecte de anvergură la nivel național și european”, a prezentat Directorul General al INCDBNA‑IBNA Balotești, Horia Grosu, activitatea instituției, gazda prezentului eveniment.

Cătălin Dragomir – Președintele Consiliului Științific și Director științific al INCDBNA‑IBNA Balotești a prezentat în cadrul evenimentului noutatea și inovația adusă de institut prin intermediul proiectului european GreenSheep, al cărui scop este de a reduce amprenta de carbon a fermelor de ovine.

Un alt proiect prezentat de către directorul științific este CAP’2ER, un program care permite calculul amprentei de carbon / fermă, program deja adaptat specificului românesc (rase, sisteme de producție, etc.).

Reprezentanții SC Intervenții Active în Atmosferă prezenți la eveniment, Adrian Dobrescu– Director Golden Fish sau Micul Fermier avem această direcție de a oferi micilor agricultori și gospodarilor acele echipamente necesare pentru că ei să muncească mai rapid și mai eficient”, a mai subliniat Gabriel Constantin Păstrăv.

Statistici privind nivelul de digitalizare în agricultură

În România, 75% dintre companiile din agricultură și alimentație consideră că nu au expertiză digitală, iar 38% încearcă să se dezvolte digital, conform unui studiu efectuat de INACO. Tot conform aceluiași studiu, 75% dintre fermierii români consideră că telefonul mobil este un instrument nelipsit în fiecare zi și doar 17% dintre fermieri folosesc un software pentru administrarea fermei.

De asemenea, principalul instrument de ţinere în evidenţă a terenurilor şi lucrărilor agricole: 49,5% o agendă, 20% programele de tip Excel, 13,5% declară că nu consideră că au nevoie de astfel de instrumente, 17% folosesc un program informatic sau o aplicaţie dedicată pentru administrarea fermei.

Există o nevoie clară de alfabetizare digitală și un proces de sprijin a fermierului român când vine vorba de utilizarea noilor tehnologii, nevoie care poate fi susținută prin proiecte europene (fonduri structurale), dar și fonduri din Programul Erasmus+.

Departament Consiliu Tehnic Fermieri, Marius Tatu – Project Manager Drone Agricole au prezentat inovații tehnologice în combaterea efectelor grindinei prin lansarea de rachete antigrindină – agent de însămânțare a norilor, un experient de stimulare a ploilor cu ajutorul aviației prin însămânțarea norilor cu iodura de argint, dar și o modalitatea de utilizarea a dronelor pe o cultură de grâu și efectele pozitive ale acestei utilizări.

Gabriel Constantin Păstrăv, CEO Golden Fish, a prezentat în cadrul evenimentului gama de utilaje și echipamente agricole pe care compania le oferă de peste 13 ani de activitate, cu livrarea la clienți a peste 1.000.000 de echipamente, pe tot cuprinsul României.

Informații despre proiectul Digital Farmer:

  • Durata: 01 ianuarie 2022 – iunie 2024.
  • Suma finanțată: 288.986 euro.
  • Program de finanțare: Erasmus+

Rezultate așteptate:

  • Manual: Digital VET Trainer în Agricultură – își propune să ofere un text organic educatorilor și profesorilor pentru consolidarea competențelor în sectorul agricol și a metodologiilor și instrumentelor de învățare la distanță, în conformitate cu Cadrul european pentru competențele digitale ale educatorilor.
  • Manual: Digital Traineeship în Agricultură – își propune să ofere un instrument disponibil tuturor părților interesate pentru a actualiza competențele și pentru a crea experiențe similare.
  • Modul MOOC Digital VET în agricultură (împărțit în 2 nivele) – Nivelul 1 (6 module educaționale) și Nivelul 2 (6 macro‑teme de inovare în agricultură și metodologii/tehnici pentru implementarea stagiilor digitale).
  • Platformă: Rețeaua fermierilor digitali – un instrument valoros pentru profesori și formatori implicați în VET în agricultură și pentru actualizarea inovațiilor / modificărilor recente pentru cursanți și factorii de decizie (domenii: învățământ la distanță, inovații digitale în agricultură.)

Site‑ul proiectului este următorul: digital-farmer.net.

Adv
Adv
Advertoriale și comunicate de la cele mai importante companii și organizații din agrobusiness-ul românesc.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Interpoma 2024: datele preliminare ale recoltei 2024/2025 prezentate la deschiderea oficială

A fost inaugurată cea de-a 13-a ediție a Interpoma,...

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară pentru una dintre cele mai importante culturi alimentare din lume...

Bayer și Orbia Netafim extind colaborarea cu noi produse pentru sectorul horticol

Divizia de Agricultură de Precizie a Orbia, Netafim, și Bayer au anunțat extinderea colaborării lor strategice, începând cu noi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole