28.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinisterul Agriculturii vrea ca fermierii români să aibă acces prioritar în portul...

Ministerul Agriculturii vrea ca fermierii români să aibă acces prioritar în portul Constanţa

Oficialii români au în vedere măsuri care ar da fermierilor locali un acces prioritar în portul Constanţa, în sezonul de recoltare, ceea ce ar putea restricţiona livrările de cereale din Ucraina, a declarat pentru Reuters o sursă din Ministerul Agriculturii.

După ce porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate în urma invaziei ruseşti, portul Constanţa a devenit cea mai importată rută alternativă de shipping, în condiţiile în care a intermediat aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei. Însă portul Constanţa va avea probleme în a face faţă majorării cantităţilor de cereale din România şi Ucraina, odată cu debutul campaniei de recoltare, peste câteva săptămâni.

„În cursul discuţiilor cu Bruxelles-ul şi cu Kiev-ul, Ministerul Agriculturii din România va propune o optimizare a fluxurilor comerciale de cereale în portul Constanţa, pentru a proteja fermierii locali pe durata recoltării”, a declarat pentru Reuters o sursă din Ministerul Agriculturii.

Sursa nu a precizat care sunt măsurile avute în vedere, dar a adăugat că o mai bună claritate cu privire la volumul recoltelor ar putea ajuta la organizarea fluxurilor comerciale.

Recoltatul cerealelor începe în jurul lunii iulie, când acordul privind coridorul ucrainean via Marea Neagră ar putea să intre în colaps, şi în mod normal se încheie în octombrie.

România este unul dintre cele cinci state membre UE care au înregistrat un aflux de cereale ucrainene, după invazia rusească, ceea ce a convins UE să aprobe restricţii comerciale temporare şi un pachet de sprijin.

La capacitate maximă, prin portul Constanţa au fost exportate 25 de milioane de tone de cereale pe an.

România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din UE. Firma de consultanţă Agritel estimează că, în acest an, România ar putea recolta 8,76 milioane de tone de grâu, în timp ce asociaţia Coceral mizează pe o recoltă de 9,57 milioane de tone, iar firma românească de consultanţă AGRIColumn mizează pe o recoltă de 10,5 milioane de tone.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă atât producţia cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ucrainean şi a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon.

În 2023, producţia de cereale a Ucrainei este aşteptată să scadă până la 45 de milioane de tone, de la 53 milioane de tone în 2022. Comparativ, firma de consultanţă AGRIColumn estimează că România va avea disponibil pentru export o cantitate de 21 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase în sezonul 2023/2024.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Plăţi de peste 97 mln de lei pentru Campania 2023, în perioada 12 – 14 iunie

Plăţile efectuate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru...
‹ adv ›

Cuantumul final al plăților directe și redistribuirea sumelor disponibile pentru fermieri – publicate în Monitorul Oficial

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile şi se stabileşte cuantumul unitar al plăţii către beneficiarii intervenţiilor...

MADR: Circa 2,3 miliarde euro fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, absorbite de la începutul anului

Circa 2,3 miliarde euro au fost absorbite din fonduri europene de la începutul anului pentru agricultură şi dezvoltare rurală,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole