Programul Tomata se apropie de finalizare, cei mai muţi dintre cei 7.073 de producători înscrişi în acest program în judeţ reuşind să respecte toate criteriile necesare pentru a putea primi ajutorul de minimis, potrivit directorului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie.
Directorul DAJ Olt a precizat miercuri, că având în vedere numărul mare de fermieri din judeţ înscrişi în acest program, angajaţii instituţiei care au efectuat vizite în teren şi au verificat dosarele au fost ajutaţi de echipe de la Direcţia Agricolă sau APIA din judeţele Alba, Braşov, Argeş, Caraş-Severin, Gorj şi Ilfov.
După verificările din teren, dintre cei 7.073 de fermieri care au solicitat ajutorul de minimis, 35 au fost respinşi şi nu vor putea primi banii solicitaţi deoarece nu au avut suprafaţa necesară cultivată cu tomate.
O parte dintre fermierii ale căror solicitări au fost respinse au ajuns în această situaţie pentru că nu au reuşit să mai planteze după ce solariile le-au fost afectate de fenomene meteo în primăvară, a explicat Gabriela Andronie.
Totodată, peste 1.100 de fermieri din Programul Tomata au depus şi documentele ce atestă comercializarea produselor, termenul pentru depunerea acestor acte fiind 14 iulie.
Judeţul Olt este pe primul loc în ţară în privinţa numărului de legumicultori care participă la Programul Tomata.
Producătorii de tomate au avut posibilitatea accesării sprijinului de minimis până la data de 1 aprilie, pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a alocat circa 3.000 de euro/beneficiar. Valorificarea producţiei se va face până la data de 30 iunie, inclusiv, iar ultima zi de depunere a documentelor justificative este data de 14 iulie, inclusiv.