Conform datelor recent publicate de Institutul Național de Statistică (INS), valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, precum țigarete și consumabile pentru produse din tutun încălzit, a fost de 1,48 de miliarde de euro în 2022, reprezentând o creștere de 140 de milioane de euro față de anul anterior. BAT România, cel mai mare jucător de pe piața locală a tutunului, exportă circa 70% din volumele produse la Ploiești, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului și unde s-au investit până în prezent peste 500 de milioane de euro.
Valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat în 2022 a fost de circa 375 de milioane euro, menținând contribuția pozitivă a sectorului tutunului la balanța comercială a României la o valoare de peste 1,1 miliarde de euro. De asemenea, BAT România rămâne unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 10,5 miliarde de lei plătiți în 2022 sub formă de taxe și accize.
Potrivit datelor publicate de INS, volumul exporturilor produselor din tutun s-a triplat în ultimii 10 ani, evoluând de la 474 milioane de euro în anul 2012 la un volum total de aproape 1,5 miliarde de euro la nivelul anului trecut. De asemenea, datele Institutului Național de Statistică indică faptul că, în anul 2022, produsele din tutun au reprezentat circa 43% din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun.
Cu o cotă de piață de peste 50%, BAT este cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România și a generat un impact de peste 125 de miliarde de euro în economie în cei 25 de ani de prezență pe piața locală. Din această sumă, circa 24 de miliarde de euro reprezintă contribuție directă la bugetul de stat, sub formă de taxe și accize. BAT asigură peste 3.000 de locuri de muncă în România și generează alte 30.000 de locuri de muncă indirect, prin lanțul de distribuție și aprovizionare.