Una din problemele de bază, actuale pentru companiile producătoare și rețele de distribuție a produselor alimentare este păstrarea îndelungată a producției.
Întrebările ce țin de păstrarea fructelor și legumelor în stare proaspătă devin actuale atunci, când este necesar de menținut strict regimul de temperatură, în tot lanțul de mișcare a produselor: compania-producătoare, punctul de distribuție și consumatorul final.
Un element cheie în acest lanț se consideră existența camerelor frigorifice de păstrare a producției, atât la producători, cât și la rețelele de distribuție.
După destinația sa, încăperile frigorifice de păstrare se împart în câteva categorii, în acest buletin, însă, vom vorbi despre cele destinate păstrării fructelor și legumelor.
Pentru investitorii care dezvoltă afacerea și construiesc depozite frigorifice noi, multe lucruri sunt deja cunoscute ce privește construcția acestor obiecte. Dar, cum să procedeze începătorii, care nu au depozite frigorifice, experiență și cunoștințele necesare?
În acest buletin o să vă atragem atenția la principale etape de construcție a unui depozit frigorific, pentru păstrarea fructelor și legumelor în stare proaspătă.
În primul rând, trebuie să faceți cunoștință cu cadrul legal în domeniul în care doriți să activați. Să cunoașteți care documente veți avea nevoie pentru a primi autorizațiile necesare.
Aceste informații o să vă ajute să construiți corect viitorul obiect (în cazul nostru – depozitul frigorific).
Ulterior este necesar de formulat (cât mai minuțios) sarcina tehnică, care presupune descrierea soluției tehnice și costul estimativ al obiectului de construcție. Detaliile importante privind punctele de reper pentru elaborarea sarcinii tehnice ar fi:
Specificația produsului
- Tipul produsului depozitat: struguri, mere, pere, caise, prune, cireșe, legume rădăcinoase etc.
- Perioada de recoltare / depozitare.
- Condițiile de păstrare a produsului.
- Tipurile de procese și operațiuni cu produsul dat.
- Operațiunile de tratare termică.
- Operațiunile de procesare.
- Tipul procesului.
- Tipul sau producătorul liniilor tehnologice.
Specificația fizică a obiectului
- Capacitatea fizică.
- Configurația internă.
- Configurația internă de amplasare.
- Zona administrativă.
- Pavajul.
- Rampa.
- Structura de rezistență.
- Tip izolație.
- Comunicații.
- Sursa de energie (transformatorul).
Specificația utilajului (pentru depozitare):
- Utilajul existent.
- Utilaj frigorific nou solicitat.
- Cerințe speciale.
Specificația economico-financiară (cost-beneficiu) a investiției:
- Modalitatea de selecție.
- Cerințele speciale fată de produs.
- Obiectivele operaționale pe termen mediu.
- Cheltuieli de exploatare a obiectului (mentenanță).
- Perspectivele de extindere a obiectului.
În baza datelor din caietul de sarcini, specialiștii vor calcula volumul necesar al depozitului și dimensiunile acestuia. Vor propune schema proiectului depozitului.
La elaborarea proiectului depozitului frigorific se ia în considerație seismicitatea zonei, normele de ecologie și cele antiincendiare ale obiectului, intensitatea vântului și cantitatea de zăpadă, modalitatea de gestiune a lucrărilor de încărcare-descărcare, densitatea stocării produselor, înălțimea de stocare, spațiul liber între pereți și paleți, culuare.
Conducânduse de sarcina tehnică, furnizorii vor propune soluții constructive de selectare a echipamentului frigorific potrivit și vor calcula costul construcției depozitului frigorific.
Beneficiarul trebuie să primească spre aprobare una sau chiar două variante ale proiectului, care vor fi justificate din punct de vedere tehnic și economic. Proiectul final trebuie să fie aprobat de către beneficiar, administrația locală și organizațiile de stat competente: serviciul de pompieri, inspectoratul ecologic, arhitectul-șef, primăria, etc.
Toate lucrările viitoare, începând cu livrarea echipamentului și finalizând cu montarea și pornirea acestuia, vor fi efectuate în strictă conformitate cu proiectul de lucru.
Deci, construcția unui depozit frigorific cuprinde următoarele etape:
1. Elaborarea sarcinii tehnice conform necesităților clientului.
2. Efectuarea lucrărilor de proiectare și elaborarea proiectului de lucru.
- Construcția frigiderului:
- Lucrări de terasament și fundații,
- Construcții metalice și panouri sandwich,
- Acoperișul,
- Pardoseli.
1. Rețele inginerești și comunicațiile.
2. Montarea echipamentului frigorific.
3. Amenajarea teritoriului.
4. Darea în exploatare a frigiderului.
După cum s-a vorbit mai devreme, succesul investiției depinde de elaborarea corectă și detaliată a sarcinii tehnice. Trebuie să menționăm că, în cele mai dese cazuri, sarcina tehnică efectivă va genera rezultate eficiente și va recupera investiția într-un timp scurt, cu condiția că investiția și gestiunea lucrărilor de construcție și cele aferente acesteia, să fie executate conform documentelor normative și cadrului legislativ al Republicii Moldova.