7.9 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTanczos: Avem cele mai sănătoase şi cele mai valoroase păduri din Europa

Tanczos: Avem cele mai sănătoase şi cele mai valoroase păduri din Europa

România are, fără doar şi poate, cele mai valoroase păduri din Europa, dar avem nevoie de o „linie verde” pe care trebuie să o urmăm pentru a le conserva, a declarat, joi, Barna Tanczos, în cadrul conferinţei de bilanţ al mandatului avut la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

„Fără doar şi poate, avem cele mai sănătoase şi cele mai valoroase păduri din Europa, dar pentru a le conserva avem nevoie şi de o „linie verde” pe care să o urmăm ani de zile, o stabilitate şi o perseverenţă, o continuitate în politice publice, astfel încât valorile pe care le protejăm să fie în centrul legislaţiei. Strategia naţională pentru împăduriri, care a fost adoptată în septembrie anul trecut, vine cu această nouă abordare, care pune accent pe creşterea capacităţii de protecţie a pădurilor.

Avem nevoie de creşterea suprafeţei împădurite în România, de creşterea fondului forestier, în acelaşi timp, responsabilizarea celor care administrează pădurea pentru a asigura sursa regenerabilă lemn pentru toţi cetăţenii care au nevoie, indiferent dacă vor. Vorbim de lemnul de foc sau de lemnul pentru industrializare. Această strategie stă la baza noului Cod Silvic, care a fost finalizat în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Braşov, respectiv Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava.

Această primă variantă a noului Cod Silvic vine în sprijinul proprietarilor. Proprietarii trebuie stimulaţi să facă management sustenabil. Trebuie să ajungem să creăm un echilibru între amenzi, sancţiuni şi stimularea financiară, inclusiv financiară, a unui management durabil şi sustenabil a pădurilor”, a afirmat Tanczos.

Oficialul a făcut referire, totodată, la Garda Naţională Forestieră, subiect despre care a menţionat că este nevoie de o îmbunătăţire a activităţii, inclusiv in instituţiile colaboratoare.

„Am înfiinţat Garda Naţională Forestieră, o instituţie care să coordoneze activitatea Gărzilor Teritoriale, o instituţie puternic importantă şi care dezvoltă relaţii din ce în ce mai bune cu organele de anchetă penală. Am avut ca obiectiv această colaborare cu entităţi ca MAI, Poliţia, respectiv cu Ministerul Public pentru a uniformiza atât metodologia de control, cât şi metodologia de documentare a sesizărilor penale. Este nevoie de o îmbunătăţire a acestei activităţi atât în Gărzile Forestiere, cât şi în Poliţie şi în Ministerul Public.

Avem nevoie de specialişti atât în Poliţie, cât şi Ministerul Public pentru a pregăti dosarele penale aşa cum trebuie şi trebuie să avem o colaborare instituţională şi profesională cu judecătorii, care după aceea să înţeleagă fenomenul şi să înţeleagă metodologia de documentare a acestor cazuri specifice. Am modificat legislaţia pentru a reglementa mai clar ce înseamnă tăiere şi furt de material lemnos, indiferent de volum. Au fost încadrate în categoria infracţiuni aceste fapte. Au fost majorate amenzile de la 30.000 de lei la 50.000 lei pentru aceste acţiuni”, a spus fostul ministru al Mediului.

În viziunea demnitarului, crearea şi updatarea SUMAL 2 a contribuit la credibilizarea mesajelor „pe care le transmitem către Uniunea Europeană”.

Ştim foarte bine că avem acest infringement deschis acum câţiva ani la adresa României din cauza tăierilor ilegale şi tăierilor în arii protejate Natura 2000. Modul în care implementăm SUMAL 2, modul în care a făcut cel mai mare plan de ecologizare şi de restaurare ecologică în pădurile afectate de tăieri legale sau de doborâturi sau alte elemente, au credibilizat şi au readus acel dialog constructiv între România şi Uniunea Europeană.

Misiunea UE de acum trei sau patru săptămâni mi-a spus foarte clar că se văd progrese semnificative în modul în care România gestionează pădurile, modul în care facem această restaurare a zonelor afectate. Inclusiv personal, domnul comisar Sinkevicius (Virginijus Sinkevicius, comisar european pentru Mediu, n.r.) a recunoscut că cei doi ani şi jumătate înseamnă un progres real în acest domeniu în România.

Infringementul nou a mers mai departe şi este la nivel de analiză. Suntem monitorizaţi în continuare, nu suntem trimişi la Curte, deşi sunt câteva persoane care insistă în continuare ca România să fie trimisă la Curte, crezând că o să fie o realizare personală. Dacă SUMAL 2 funcţionează şi va fi îmbunătăţit, cu siguranţă România va putea să demonstreze Uniunii Europene şi tuturor cetăţenilor din această ţară că pădurile pot fi gestionate în mod corect în România”, a subliniat Barna Tanczos.

Potrivit datelor prezentate joi, până la momentul actual, SUMAL 2 are peste 26 de milioane de interogări, iar sute de mii de camioane verificate. De asemenea, peste 100.000 metri cubi de lemn au trecut prin sistem.

„Este un sistem care va fi completat cu imagini satelitare. Recent, am lansat licitaţia pentru a completa SUMAL cu informaţii din imagini satelitare, care vor fi procesate de sisteme informatice dintre cele mai performante. De asemenea, avem finanţare din PNRR pentru un sistem de supraveghere video. Licitaţia este pregătită, probabil în câteva săptămâni va fi lansată”, a transmis ministrul.

Barna Tanczos a fost ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor atât în Guvernul Florin Cîţu (începând cu data de 23 decembrie 2020), cât şi în Guvernul Nicolae Ciucă (din noiembrie 2021).

Mircea Fechet a primit, miercuri, votul majoritar al membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ovidiu Bucătaru: Agricultura oferă o șansă spre reindustrializarea României

Agricultura românească se află la un punct de cotitură,...
‹ adv ›

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr va crește cu peste 13% – estimare USDA

Producția de sfeclă de zahăr a României ar putea crește în anul de marketing 2024/2025 cu 13%, compensând producțiile...

Târgul de Florii – Eveniment de promovare a produselor autohtone din zona montană

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Cooperativa Caprirom Sud-Muntenia în parteneriat cu Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM)...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole