11.8 C
București
luni, 13 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDolj: Ministrul Daea a lansat programul pilot de irigare prin picurare cu...

Dolj: Ministrul Daea a lansat programul pilot de irigare prin picurare cu independență energetică

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat, sâmbătă, la Bechet, judeţul Dolj, programul pilot de irigare prin picurare, cu independenţă energetică, pentru culturi de câte un hectar de legume şi cartofi, pentru care sunt alocaţi 40 milioane euro şi de care vor beneficia circa 5.000 de tineri fermieri.

Potrivit datelor prezentate de Daea, obiectivul acestui program este echilibrarea balanţei comerciale cu legume şi stabilizarea producţiei interne de legume şi cartofi, iar condiţiile de amplasare sunt lângă o sursă de apă, lângă canale magistrale de irigaţii sau sursă proprie de apă.

Prin acest program este achiziţionat un kit modular de irigaţii prin picurare, independent energetic, compus dintr-un set de panouri solare, un agregat de pompare, o instalaţie de irigare prin picurare, comandă electronică pentru administrare automată, cu cantităţi mici de apă distribuite uniform.

Pe lângă kitul modular de irigaţii prin picurare independent energetic pentru un hectar cultivat cu legume sau cartofi, a cărui valoare este de circa 10.000 de euro, se achiziţionează şi un container cu temperatură constantă pentru depozitare temporară a producţiei rezultate, care va fi valorificată ulterior prin contracte încheiate cu Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA.

„Acest modul se compune din partea de irigare, iar în etapa a doua vom avea şi modulul de prerăcire a produselor. Practic, după recoltare, produsele vor ajunge într-un loc unde temperatura va fi adusă la nivelul la care să îşi păstreze calitatea. (…) Urmărim să luăm toţi banii de la Uniunea Europeană, să investim corect, să-i ducem acolo unde putem să avem un succes în producţie şi un câştig în buzunarul fermierului şi, nu în ultimul rând, să ne asigurăm consumul de legume şi să echilibrăm balanţa comercială, fiind un obiectiv statal pus în programul de guvernare pe care l-am autorizat prin decizia politică. Aceste lucruri sunt foarte clare şi trebuie urmărite cu atenţie şi puse în practică zi de zi şi ceas de ceas”, a spus Petre Daea.

Ministrul Daea a prezentat la Bechet şi partea practică de implementare a proiectului, cu sprijinul unui întreprinzător şi al unui fermier, care are un modul de irigare cu consum scăzut de apă şi independenţă energetică.

„Pe baza acestui concept, am proiectat drumul acesta al modulului de irigare pentru irigarea unui hectar prin picurare, cu independenţă energetică şi cu comandă de la distanţă. Iată că avem în acest moment piesele necesare aici, care asigură pe de o parte distribuţia apei, pe de altă parte asigură continuitatea în irigare, în aşa fel încât la rădăcina plantei să fie tot timpul apă. Programul acesta se referă la tineri, la tinerii fermieri. Obiectivul nostru este să ajungă la 5.000 de fermieri în România, deci 5.000 de hectare care trebuie să fie irigate prin aceste măsuri, în aşa fel încât să realizăm cele 250.000 tone de legume şi cartofi, atât de necesare pentru a echilibra consumul de legume în România”, a explicat Petre Daea.

Acesta a mai spus că a lansat acest program la Bechet pentru că este polul secetei din România, iar fără apă este imposibil să se realizeze culturi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a afirmat că programul este binevenit pentru tinerii fermierii din judeţul Dolj.

„Salut această iniţiativă pentru tinerii fermieri. De când s-a lansat acum ani buni programul pentru tinerii fermieri, a fost o măsură pentru care doljeni au aplicat. Sunt zone în care noi, ca judeţ, suntem de referinţă – atât pe zona culturilor de cereale, cât şi ca zone legumicole: Desa, Ciuperceni, Teasc sau zona Dăbuleni, Amărăşti, Bechet. Sunt zone cu producţii atât de legume, cât şi de pepeni sau cartofi, cu care suntem pe toate pieţele din România.

Sunt convins că această iniţiativă va da rezultate bune, pentru că 5.000 de tineri vor avea posibilitatea de avea o instalaţie şi cu fotovoltaic, şi prin picurare, şi cu temperatură controlată, dar şi unde să îşi poată ţine producţia. Iar azi au venit aici legumicultori din toată zona care îşi doresc să îşi poată iriga cultura şi să o ţină într-un container până valorifică”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.

Preşedintele CJ Dolj a subliniat că în Dolj mai este nevoie de investiţii pentru fermieri, în special pentru zona de depozitare legume-fructe.

„Dacă ne uităm pe partea cerealieră, deja nu mai suntem doar un judeţ producător, cred că suntem un judeţ exportator de cereale. Pe partea de depozitare legume-fructe, CJ Dolj are anul acesta o iniţiativă în două localităţi, pentru două zone de depozitare legume (începem studiul de fezabilitate şi proiectarea, poate chiar şi partea de execuţie), iar pentru a treia localitate v-am prezentat iniţiativa şi dumneavoastră aţi îmbrăţişat-o, cu o zonă de depozitare mare, cu temperatură controlată în zona Dăbuleni”, a arătat Cosmin Vasile.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

USV Iași organizează ANIMAL FEST, la sfârșitul acestei săptămâni

Curs de prim ajutor pentru animalele de companie, parada...
‹ adv ›

Comisarul european pentru Agricultură, în România: Este esenţial să se asigure că fermierii români pot continua să producă mult și sustenabil

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, efectuează o vizită de două zile (luni şi marţi) în România, informează Comisia...

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate de multiple specii reunite sub familia Aphididae. Acestea produc daune...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole