Pe lângă avantajele directe ale creșterii păsărilor de curte, aici vorbim de obținerea producției de carne și ouă, mulți proprietari preferă să opteze pentru specii speciale datorită penajului deosebit sau altor trăsături speciale. Una dintre rasele de găini apreciate este Mii de flori.
Găinile de Porțelan sau Mii de flori își au originea în orașul Uccle din Belgia. Între 1890 și 1900, Michael Van Gelder a crescut aceste păsări de ornament pentru a participa la diferite expoziții. Cel mai probabil, formarea acestei rase se datorează încrucișării raselor Dutch Boosted Sablepoot și Antwerp Bearded bantam.
În acest articol, discutăm mai multe despre:
- Istoria și originea rasei de găini Mii de flori;
- Aspectul găinilor Mii de flori;
- Productivitatea găinilor Mii de flori;
- Întreținerea găinilor Mii de flori;
- Nutriția păsărilor;
- Avantajele și dezavantajele rasei de Porțelan.
Istoria și originea rasei de găini Mii de flori
Rasa de găini de Porțelan a fost acceptată în 1914 în Standardul de perfecțiune al Asociației Americane de Păsări de curte (APA). La acea vreme, cele trei culori recunoscute erau miile de flori, porțelan și alb. Acum, șase culori suplimentare sunt acceptate de APA și de Asociația Americană Bantam (ABA).
În 1905, primele păsări din această rasă au fost înscrise într-o expoziție de păsări. Michael Van Gelder a avut nevoie de câțiva ani de a incuba mai mult de 1.000 de pui pe an pentru a obține materialul genetic potrivit viziunii lui.
Aspectul găinilor Mii de flori
Fiind o rasă ornamentală, au fost alese linii ce mențin genetic caracterele păsărilor adulte și păstrarea rezultatului genetic la urmașii viitori. Astfel, formându-se culori deosebite și caractere specifice păsărilor (barbă, ciuf, pene pe picioare și degete).
Aceste păsări sunt unice în felul lor – penele lor de mahon cu pete devin din ce în ce mai frumoase după fiecare năpârlire. Mille Fleur în franceză se traduce prin „mii de flori” , își iau numele de la petele frumoase care înfloresc în flori frumoase. Picioarele lor sunt cu pene și rămân așa de-a lungul vieții.
Trăsături generale a rasei:
- Cap mic, corp larg, oval;
- Ochi medii, cioc mic, cu o îngroșare la vârf;
- Creasta erectă, zimțată, cerceii rotunzi sau ovali evidențiați la masculi;
- Gâtul de lungime medie, cutia toracică proeminentă;
- Picioarele scurte, cu patru degete îndepărtate unul de altul, aripile apropiate de corp, ușor ridicate;
- Coada la cocoși este bogată, cu penele puțin alungite. La femele este mai modestă. Culoare la majoritatea păsărilor roșie-cărămizie cu pete albe și negre, cu gâtul colorat la cocoși, însă se întâlnesc și alte nuanțe – porțelan, alb, negru, cărămiziu, sur-albăstrui ect.;
- Se întâlnesc indivizi cu barbă, barbă și ciuf;
- Găina ajunge până la 0,8-1 kg, iar cocoșul la 1,5-2 kg.
Productivitatea găinilor
Păsările pot fi crescute în același mod ca și găinile obișnuite, iar ouăle lor au un conținut scăzut de colesterol, bogate în Fe și Seleniu. Caracteristicile reproductive ale păsărilor din această rasă este faptul că într-o grupă de păsări pot fi întreținuți mai mulți cocoși ce nu vor fi agresivi între ei. Cu condiția că fiecărui cocoș să-i revină 5-6 găini din aceeași rasă.
În mod normal, găina începe să depună ouă după 20-24 de săptămâni sau 5-6 luni. Pe durata unui ciclu (un an) o găină depune până la 240-280 de ouă mici maro. În unele cazuri, când ouăle nu sunt strânse un timp îndelungat, găinile cu ușurință pot cădea cloști după depunerea a 8-12 ouă. Cel mai des, găinile întreținute liber, își caută ascunzișuri unde se ouă și cad cloști.
V-ar putea fi util și articolul Rasa de găini Leghorn – productivitate maximă la cost redus.
Întreținerea rasei Mii de flori
Rasa nu este capricioasă la condițiile de întreținere, dar, totuși, se iau în considerare caracteristicile rasei. Pentru o rată mai bună a fecundității un cocoș se adăpostește împreună cu 5-6 găini.
Aparținând unei rase ornamentale, găinile depun aproximativ 3 ouă pe săptămână și pot fi hrănite cu produse din comerț, adică furaje combinate sau nu, dar trebuie ținut cont și de faptul că, în condițiile în care sunt crescute în spațiu deschis, beneficiază și de hrană din natură – insecte, semințe, iarbă etc., iar un lucru care nu trebuie să îi lipsească, ca și altor păsări de altfel, este apa.
Pentru plimbare, păsările vor avea nevoie de un coteț închis și înconjurat cu gard ce va fi acoperit cu o plasă. Ele pot zbura, deseori adăpostindu-se pe crengile copacilor din grădină. Sunt o pradă ușoară pentru păsările răpitoare de zi (Șoimul, Vulturul) și de noapte (Bufnița, Huhurezul mare).
Află aici și despre Purici la găini sau acarienii păsărilor – cum îi combatem.
Este o rasă de găini foarte calmă și prietenoasă. Cocoșii și găinile sunt toți destul de liniștiți. Găinile vor scoate un cântec de ou, iar cântatul cocoșului este înalt. Acest lucru nu este o problemă foarte mare decât dacă ai o pasăre deosebit de vorbăreață.
Majoritatea păsărilor nu fac zgomot frecvent. Această rasă este mai susceptibilă la agresiune de către rasele mai mari. Dacă păstrați o grupă de păsări de rasă standard, luați în considerare găzduirea separată a găinilor de Porțelan.
Majoritatea sunt calme și pot fi antrenate cu ușurință să răspundă bine la interacțiunea umană.
Unii crescători de păsări au noroc să-și antreneze găinile sau cocoșii să zboare în poală și să tolereze să fie mângâiate. Chiar și interacțiunea lor cu alte păsări din aceeași rasă tinde să fie blândă. Având suficient spațiu și mâncare, concurența nu este o problemă prea mare.
Nutriția păsărilor Mii de flori
Concentratele stau la baza oricărei rații predestinate păsărilor, în special galinaceelor, din cauza faptului că acestea nu pot digera celuloza. Se recomandă păsărilor adulte pentru ouă să li se administreze semințe nemăcinate, deoarece sunt predispuse la îngrășat, puilor neapărat să le fie măcinate boabele.
Rația găinilor nu diferă semnificativ de cea a altor rase de găini. La baza acesteia stau cerealele, legumele mărunțite, cu adaos de verdețuri, iarbă, tărâțe. Se administrează și adaosurile de făinuri proteice, drojdii.
În perioada de vară păsările se asigură cu acces la iarbă verde. Iarna, în loc de verdeață, se poate utiliza fânul din iarbă.
Ți-ar putea plăcea și articolul despre Rasa de găini Kabir – rezistente la boli și stres.
Avantajele rasei de găini de Porțelan
Încântătoare, mozaice și cu maniere, aceste păsări sunt un plus excelent pentru a înfrumuseța curtea.
O culoare caracteristică fiecărei păsări în parte se potrivește inedit cu aspectul lor rafinat. Aceste păsări au temperamente excelente, făcându-le ușor de manevrat pentru deținătorul începători și pentru copii.
Din acest motiv, ele fac parte atât din grupul păsărilor ornamentale, dar și din cadrul animalelor de companie. Principiul în creșterea păsărilor este de a îndestula rația cu toate componentele ce stau la echilibrarea ei (concentrate, vitamine, minerale).
În caracteristica acestor păsări, un aspect important este independența de a-și găsi singure hrana din curtea casei. Acest aspect se referă și la cloșca cu puișori. Găinile sunt excelente mame, crescând uneori și pui din alte rase.
Sunt apreciate datorită creșterii rapide, conformației corporale bune și conversiei eficiente a furajelor. Puiul este rezistent la boli și stres, ceea ce asigură creșterea sănătoasă și rapidă.
Dezavantajele rasei
Faptul că au picioarele scurte reprezintă un dezavantaj, deoarece păsările dezvoltă mai ușor acarieni greu de observat, iar iarna, dacă sunt lăsate în aer liber, penele adună noroi și/sau zăpadă, care trebuie îndepărtate deoarece pot suferi repede degerături. Un alt dezavantaj al mărimii găinilor, este faptul că poate fi o pradă ușoară pentru păsările răpitoare.
Citește și despre Hrana găinilor ouătoare în ferme ecologice. Sfaturi și norme.