9.5 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Rezerva de umiditate a solului și starea de vegetație a culturilor...

AgroMeteo: Rezerva de umiditate a solului și starea de vegetație a culturilor agricole

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o informare meteo despre prognoza agrometeorologică pentru perioada 3 – 9 mai 2023.

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme normală, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9…18°C, limite apropiate de mediile multianuale, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 13…24°C, la scara întregului teritoriu agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 4…13°C în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va oscila între 10…17°C, în general optimă parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la culturile înfiinţate în epoca optimă, precum şi continuării lucrărilor de semănat.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.

Rezerva de umiditate a solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, Munteniei și a Moldovei, izolat sud-vestul și estul Dobrogei.

Conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul, nord-estul și estul Munteniei, sudul, estul și sud-estul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului.

În cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-20 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Starea de vegetație a culturilor agricole

În zilele cele mai reci, datorită temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol, ritmurile vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura uşor mai lent pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, iar în restul perioadei, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua în general normal.

De asemenea, la culturile prăşitoare (porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, cartof) procesele de răsărire vor fi neuniforme şi lente, îndeosebi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol, precum şi în zonele depresionare.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de alungire a paiului (50-100%), „burduf” şi înspicare (10-40%), iar la cele întârziate fenologic se va definitiva înfrăţirea (90-100%), continuându-se alungirea paiului (10-100%).

Rapiţa se va afla la butonizare (30-100%), apariţia inflorescenţelor (10-100%) şi înflorirea (10-80%), iar în semănăturile efectuate în epoca optimă se va înregistra formarea silicvelor (10-30%).

La pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) se vor continua înflorirea şi creşterea frunzelor/lăstarilor în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar la soiurile timpurii, legarea şi formarea rodului, precum şi creşterea fructelor la sâmburoase (cais, cireş, corcoduş).

În toate podgoriile, la viţa-de-vie se vor înregistra dezmugurirea, precum şi creşterea frunzelor şi a lăstarilor.

Sfecla de zahăr din centrul ţării se va afla la germinare şi răsărire (10-100%), iar la soiurile timpurii de cartof se vor semnala încolţirea şi răsărirea, continuându-se lucrările de plantat.

Culturile de floarea-soarelui şi porumb semănate până în prezent vor parcurge primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea (10-30%).

În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Dezvoltarea speciilor pomi-viticole se va desfăşura normal în majoritatea zonelor agricole

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un...
‹ adv ›

AgroMeteo: Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în 5 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) transmite că cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică...

AgroMeteo: Secetă pedologică moderată şi puternică în cultura grâului de toamnă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia

Seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în această perioadă în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole