20.4 C
București
vineri, 12 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUngaria vrea ca interdicţia cerealelor din Ucraina să rămână în vigoare până...

Ungaria vrea ca interdicţia cerealelor din Ucraina să rămână în vigoare până la finele anului

Ungaria şi alte state membre din Europa de Est ar dori să menţină în vigoare interdicţia privind importul de cereale din Ucraina, cel puţin până la finele anului, a declarat marţi ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, transmite Reuters.

„Am dori ca Executivul comunitar să accepte măsura noastră pe care intenţionam să o menţinem până la finele anului, pentru a permite fermierilor noştri să strângă şi să îşi depoziteze recolta lor”, a scris Istvan Nagy pe pagina sa de Facebook în aceeaşi zi în care la Luxemburg are loc Consiliul Agricultură şi Pescuit.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Budapesta au interzis importul de cereale şi produse agricole din Ucraina, după ce Polonia a adoptat o măsură similară, în ideea de a contracara un aflux de produse ieftine care a creat probleme pentru producătorii locali şi a presat guvernele statelor vecine Ucrainei să vină în sprijinul fermierilor lor. Slovacia şi Bulgaria au decis şi ele să introducă măsuri similare.

Cele patru ţări, precum şi altele din Europa Centrală şi de Est, spun că este nevoie de măsuri la nivelul UE pentru a rezolva problema importurilor de cereale ieftine din Ucraina. Ungaria a cerut un ajutor progresiv din partea UE pentru a ajuta la tranzitul cerealelor din Ucraina prin ţările Europei Centrale.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, participă şi el marţi la Consiliul Agricultură şi Pescuit, de la Luxemburg, unde se vor discuta teme de maxim interes pentru producătorii agricoli din România.

Din cauza unor blocaje logistice şi a distanţelor mai scurte, milioane de tone de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, ajung în ţările vecine, reducând preţurile şi vânzările pentru fermierii din aceste ţări.

În aceste condiţii, au crescut nemulţumirile în rândul fermierilor din Europa Centrală şi de Est cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale până în luna iunie 2024.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Satu Mare: Percheziţii la un punct de lucru de unde s-ar fi intoxicat sute de familii de albine

Două percheziţii domiciliare au avut loc, vineri, în judeţul Satu Mare, în cazul sutelor de familii de albine care...

Patru operatori de cereale din Portul Constanța – amendaţi cu câte 15.000 lei pentru poluarea aerului

Patru operatori de cereale din Portul Constanţa au fost amendaţi cu câte 15.000 lei de Garda de Mediu pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole