13.4 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBulgaria restricţionează temporar importul anumitor produse alimentare ucrainene

Bulgaria restricţionează temporar importul anumitor produse alimentare ucrainene

În cadrul reuniunii săptămânale de miercuri, guvernul interimar a adoptat o decizie care limitează temporar accesul anumitor produse ucrainene pe teritoriul Bulgariei, a declarat ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei, Yavor Gechev, în cadrul unei conferinţe de presă. Bulgaria a decis să urmeze exemplul altor trei ţări, care sunt îngrijorate că piaţa lor este saturată de cerealele ucrainene.

„Avem produse în valoare de câteva miliarde pe care credem că le vom vinde greu şi vom suferi pierderi, dacă nu luăm măsuri”, a adăugat el.

Potrivit deciziei Consiliului de Miniştri, în perioada 24 aprilie – 30 iunie 2023 Bulgaria nu va permite pe teritoriul său peste 20 de produse ucrainene, printre care: grâu; făină de grâu; seminţe de floarea soarelui; porumb; miere de albine şi produse apicole; lapte crud şi praf; concentrat de lapte; nuci, alune; carne de pasăre, porc, capră şi oaie; secară; orz; ovăz; sorg; hrişcă; amidon; inulină; gluten de grâu; soia; seminţe de in; vin; oţet de vin; rapiţă; şi alcool etilic.

Ministrul interimar al Economiei şi Industriei Nikola Stoyanov a explicat că o soluţie paneuropeană ar putea fi soluţia durabilă a problemei.

„Suntem conştienţi că ceea ce adoptăm astăzi este o măsură extremă, dar am fost forţaţi să o facem pentru că mai multe ţări au luat unilateral astfel de măsuri în ultimele zile şi riscul pentru Bulgaria a crescut serios”, a menţionat Stoyanov.

„Dacă nu oprim importurile, tot ce merge spre coridorul către Polonia şi Ungaria va ajunge în România şi Bulgaria. Mă aştept ca Bruxelles-ul să înţeleagă că compensaţia financiară nu este importantă în acest caz, dar este importantă o altă solidaritate, care este aceeaşi pentru toţi fermierii”, a spus ministrul Agriculturii Gechev în interviul TV difuzat marţi.

Interdicţia nu se va aplica mărfurilor în tranzit, cu condiţia ca acestea să fie transportate cu vehicule specializate şi sigilate la frontieră, fără a permite descărcarea şi reîncărcarea pe teritoriul bulgar. De asemenea, interdicţia nu se aplică mărfurilor însoţite de o declaraţie că destinaţia finală nu este Bulgaria.

Decizia guvernului interimar ţine cont de necesitatea asigurării tranzitului pe căi solidare a alimentelor esenţiale pentru cei mai nevoiaşi din ţări terţe, a spus Serviciul de Informaţii al Guvernului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Elevii liceelor agricole participă la Olimpiada Națională de Agricultură

În perioada 26-30 aprilie are loc Olimpiada Națională Aria...
‹ adv ›

Garden Fest la USV Iași – primul eveniment dedicat peisagiștilor și horticultorilor

Peste 50 de expozanți au spus „prezent” la Garden Fest, un eveniment de excepție organizat de Universitatea de Științele...

Hibiscus de grădină – soiuri, plantare, tăiere și îngrijire

Hibiscus de grădină este un arbust decorativ, apreciat pentru florile sale, care se utilizează în parcuri și grădini, atât...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole