13.4 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDaea va discuta miercuri cu omologul ucrainean despre impactul importurilor de cereale...

Daea va discuta miercuri cu omologul ucrainean despre impactul importurilor de cereale ucrainene

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, va discuta miercuri cu omologul ucrainean, Mikola Solski, despre impactul importurilor de cereale ucrainene şi măsurile care pot fi luate pentru gestionarea acestei crize.

Potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, discuţia dintre cei doi miniştri va avea loc în format online.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat vineri că situaţia creată pe pieţele a şase state-membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina va fi abordată în mod unitar, iar un text ce va fi redactat de către experţi urmează să fie transmis comisarilor europeni pentru Agricultură, respectiv pentru Comerţ, în cadrul Consiliului de miniştri ai Agriculturii din 25 aprilie.

O zi mai târziu, Polonia şi Ungaria au decis să interzică importurile de cereale din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, după ce o avalanşă a ofertei a redus preţurile în întreaga regiune, potrivit Reuters.

Ucraina şi-a exprimat regretul faţă de decizia poloneză, spunând că rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni unilaterale drastice nu va accelera o soluţionare pozitivă a situaţiei.

Duminică, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a transmis că acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt inacceptabile, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE şi-a deschis piaţa fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi au provocat pierderi sectorului agricol al ţărilor central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene.

Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.

În ceea ce priveşte discuţiile pe care le va avea cu omologul ucrainean, Petre Daea a transmis ca acestea vor fi doar în interesul României şi al fermierilor pe care îi reprezintă.

„Ce voi discuta eu cu omologul ucrainean? Voi discuta categoric interesul ţării mele, pe care am reprezentat-o şi o reprezint, interesul fermierilor pe care i-am reprezentat şi îi reprezint, însă trebuie să luăm în seamă ceea ce avem de făcut din punct de vedere legal şi iată că am făcut şi din punct de vedere procedural, pentru că sunt căi diplomatice, sunt norme juridice pe care trebuie să le respectăm, iar din acest punct de vedere voi fi acolo în consonanţă cu interesele ţării, dar cu respectarea tuturor regulilor, pentru că suntem în Uniunea Europeană, iar tratatul de funcţionare a Uniunii Europene stabileşte reguli foarte clare.

În baza acestui tratat de funcţionare a Uniunii Europene s-a încheiat şi un acord de şi de asociere cu Ucraina privind schimburile acestea comerciale între ţările din Uniunea Europeană şi şi Ucraina”, a declarat marţi şeful MADR.

Acesta a adăugat că România se află în cadrul Uniunii Europene (UE) şi îşi desfăşoară activitatea după regulile UE, „reguli pe care le respectăm cu toţii şi Comisia Europeană şi România”.

„Aici nu putem ca unii să le respectăm şi alţii să nu le respectăm. Respectăm regulile, împreună, acţionăm împreună, decidem împreună şi facem ceea ce trebuie împreună”, a mai spus Ministrul Agriculturii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Elevii liceelor agricole participă la Olimpiada Națională de Agricultură

În perioada 26-30 aprilie are loc Olimpiada Națională Aria...
‹ adv ›

Garden Fest la USV Iași – primul eveniment dedicat peisagiștilor și horticultorilor

Peste 50 de expozanți au spus „prezent” la Garden Fest, un eveniment de excepție organizat de Universitatea de Științele...

Hibiscus de grădină – soiuri, plantare, tăiere și îngrijire

Hibiscus de grădină este un arbust decorativ, apreciat pentru florile sale, care se utilizează în parcuri și grădini, atât...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole